Nieuwe supercomputer in de maak: 250.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde

Een supercomputer van de University in Dresden (archiefbeeld)
EPA Een supercomputer van de University in Dresden (archiefbeeld)
Het rekenmachine van vandaag is dan wel een pak sneller dan de allereerste supercomputer (1962), met 200 biljard berekeningen per seconde is de snelste supercomputer ter wereld ongeëvenaard. Maar er is een nieuw exemplaar op komst, eentje dat nog eens 25 procent sneller is.

Een supercomputer is een computer met een buitengewoon rekenvermogen. Het snelste exemplaar ter wereld werd nog maar pas onthuld, of er is al een nieuwe in de maak. Die zal 25 procent sneller zijn dan de huidige supercomputer.

Al wordt er wel een beetje vals gespeeld: de allernieuwste snelste supercomputer tere wereld zal eigenlijk uit twee computers bestaan. Het eerste design werd alvast vervolledigd door computerwetenschappers van de University of Cambridge.

Zeventien nulletjes 

Momenteel is de Summit – een supercomputer die ontwikkeld werd door de Verenigde Staten – nog de snelste ter wereld. Hij voert 200 biljard of 200.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde uit: dat is een twee met zeventien nulletjes, goed voor 250 petabytes aan opslagruimte of ongeveer 50 miljoen films.

De nieuwe supercomputer zal jaarlijks maar liefst 600 petabytes aan gegevens verwerken. Die hoeveelheid komt overeen met de totale opslagruimte van een miljoen laptops.

250 biljard berekeningen per seconde

Hoe snel die nieuwe supercomputer precies zal zijn? Dat wordt bij normale computers uitgedrukt met zogenaamde floating-point units: het aantal berekeningen dat een computer per seconde kan uitvoeren. Bij supercomputers is dat cijfer zo groot dat men spreekt van petaflops. Dat is de rekencapaciteit van een computer waarbij deze een biljard berekeningen per seconde uitvoert.

De nieuwe supercomputer zal zo’n 250 biljard berekeningen per seconde uitvoeren. Daarmee zou hij 25 procent sneller zijn dan de Summit.

Internationaal project

Het nieuwe exemplaar draagt de naam Science Data Processor - afgekort naar SDP - en is het resultaat van een grootschalig internationaal project. In totaal werkten er wetenschappers van elf landen vijf jaar lang samen om de hardware, software en algoritmes te ontwikkelen.

Astronomische doeleinden

En terwijl Summit voornamelijk medische doeleinden dient – hij wordt gebruikt bij het onderzoek naar kanker en medicijnverslaving – zal de nieuwe supercomputer SDP gebruikt worden om gedetailleerde astronomische afbeeldingen te produceren. 

Daarvoor staat de computer in verbinding met de grote radiotelescoop van de Square Kilometre Array (SKA). Die staat op zijn beurt in verbinding met duizenden ontvangers die eveneens in verbinding met elkaar staan waardoor er een ontvangstgebied van een vierkante kilometer ontstaat. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  En zeggen dat binnen enkele jaren dit al verouderd is.

 • johannes van Wetten

  En de mensen worden door het digitale steeds luier.

 • Annie Broeckx

  Gaan de boetes sneller de deur uit.

 • Hans Anders

  Er zullen er wel zijn die mogelijkheden vinden om deze supercomputer te gebruiken tegen mensen. Beboeten, belasten, bespioneren, en ga zo maar door.

 • Alex Van Meirvenne

  Hopelijk vindt hij ook iets tegen de vervuiling van de aarde en de continue vernietiging van diersoorten... maar dat zal wel niet.