Nieuwe NASA-missie wil ‘s werelds grootste mysterie oplossen

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA zal in 2023 een nieuwe veelbelovende missie lanceren die een van ’s werelds grootste mysteries moet oplossen: hoe het heelal ontstond, maar vooral waardoor het zo snel evolueerde. 

SPHEREx is de bijnaam die de nieuwe ruimtemissie krijgt. En het instrument dat wordt ingezet om tal van data te verzamelen is werkelijk een technologisch hoogstandje. Zo is het in staat om op zoek te gaan naar nabij-infrarood licht, alsook kan het de sterrenhemel afspeuren op optische golflengten.

Op die manier is het in staat om de gegevens van meer dan 100 miljoen sterren en stervormingsgebieden in ons eigen Melkwegstelsel te verzamelen, en daarnaast de gegevens van zo'n 300 miljoen andere sterrenstelsels op een afstand van tot tien miljard lichtjaar. Hallucinante cijfers die samen het drieledige doel van de missie moeten dienen.

Evolutie van het heelal

Allereerst moet de missie de ruimtelijke verdeling van de donkere materie – een ongrijpbare en onzichtbare stof in het heelal die zich zo onderscheidt van zichtbare materie – in kaart brengen. Op die manier wil men ook meer te weten komen over de uitdijing of evolutie van die materie. Astronomen hopen zo een van ’s werelds grootste mysteries te ontrafelen: waardoor dijde het heelal zo snel uit, slechts een (nano)seconde na de oerknal?

(Lees verder onder de foto)

Satellietbeeld van NASA
REUTERS Satellietbeeld van NASA

Daarnaast zal de totale lichtproductie van sterren en sterrenstelsels worden gemeten om zo hun geschiedenis te bepalen. Tot slot zullen de astronomen tijdens de missie onderzoeken in welke mate de cruciale elementen van leven (koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, zwavel en fosfor) in de Melkweg voorkomen.

Galactische kaart

“Deze verbazingwekkende missie zal een schat aan unieke gegevens voor astronomen zijn”, aldus Thomas Zurbuchen, administrator voor het Directoraat Wetenschapsmissies van NASA. “De missie zal resulteren in een ongekende galactische kaart met daarop de allereerste ‘vingerafdrukken’ van ons bestaan.” 

SPHEREx zal in 2023 gelanceerd worden en zal twee jaar lang belangrijke data verzamelen. De veelbelovende missie zal zo’n 242 miljoen dollar (214 miljoen euro) kosten, exclusief de opstartkosten.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens Vranckx

  die cruciale elementen zijn zo cruciaal niet hoor. Een aantal jaar geleden hadden ze nog sporen van RNA in arseenplassen gevonden? Lees eens de boeken van Keshe: creation of matter, structure of light en Origins of the universe, maar die worden raar maar waar geblokkeerd in België. Veel theoriën werden plots aangepast na die publicatie (open source). Maar als je effectief begrijpt dat alles 'leeft', waar trek je de morale lijn?

 • wim van meirvenne

  NASA of Never A Straight Answer, is een onderdeel van het Amerikaanse industriële complex. Hun doel is het misleiden van de mensheid. Een dekmantel voor de werkelijke ruimte programma Solar Warden die letterlijk 200 a 300 jaar vooruit staan op de mainstream technologie van vandaag.

 • Anthony Vandooren

  "cruciale elementen van leven (koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, zwavel en fosfor)" op deze planeet* ja..

 • piet devlieger

  Het heelal ontstond niet, het heeft altijd al bestaan. De big bang theorie is al lang ontzenuwd maar dit wordt genegeerd omdat veel 'wetenschappers' gezichtsverlies zouden lijden en een pak theorieën op hun kop zouden worden gezet.

 • Danny Maenhaut

  Daar zijn we dan vet mee, terwijl we hier gaan verdrinken of verbranden door de klimaatopwarming, gaan we te weten komen hoe we ontstonden, maar nooit hoe de wereld aan z'n einde kan komen... zonder de enige echte oplossing te vinden !!!