Nieuwe kaart Antarctica legt alle geheimen van het continent verbluffend gedetailleerd bloot

De nieuwe en meeste gedetailleerde kaart van Antarctica.
National Geospatial-Intelligence Agency. De nieuwe en meeste gedetailleerde kaart van Antarctica.
Een nieuwe topografische kaart van Antarctica geeft het continent verbluffend gedetailleerd weer. Wetenschappers slaagden erin om van Antarctica het best in kaart gebrachte continent op aarde te maken. Met de kaart hopen wetenschappers de klimaatverandering en zeespiegelstijging beter te begrijpen. 

Wetenschappers van de Ohio State University en de University of Minnesota hebben naar eigen zeggen de beste, meest complete en nauwkeurigste kaart ooit gemaakt van het ijzige continent aan de onderkant van onze wereld.

Hoge resolutie

"Tot nu toe waren de kaarten van de planeet Mars gedetailleerder dan die van Antarctica", verduidelijkt Ian Howat, hoogleraar aardwetenschappen aan de Ohio State. "Nu is Antarctica het best in kaart gebrachte continent op aarde."

De kaart maakt gebruik van satellietbeelden met een hoge resolutie om het continent "verbluffend gedetailleerd" weer te geven. Het geeft ook een nieuwe kijk op de klimaatverandering en helpt onderzoekers de precieze hoogte van elke berg te achterhalen. 

3 biljoen ton ijs verdwenen

"Aangezien Antarctica de hoogste, droogste en een van de meest afgelegen plaatsen op aarde is, hebben we nu een ongelooflijk topografisch model om in de toekomst vergelijkingen te maken", zegt Paul Morin, onderzoeker aan de Universiteit van Minnesota.

Door de opwarming van de aarde is het landschap de afgelopen decennia dramatisch veranderd. Sinds 1992 is er meer dan 3 biljoen ton ijs uit Antarctica gesmolten. Dat bleek uit een onderzoek eerder dit jaar.

"Met de kaart kunnen we het smeltende ijs beter controleren dan ooit tevoren", zei Morin. "Dat zal ongetwijfeld helpen om de impact van de klimaatverandering en zeespiegelstijging te begrijpen. We zullen het nu ook bijna levensecht kunnen waarnemen.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vanheste

  Johan van Biesen...... en de aarde is plat

 • Peter Lagae

  Gelieve ook even de "Buache map" te bekijken. een acurate kaart van Antartica, opgetekend voordat Antartica bij ons was bekend. Mind boggling...

 • Johan Van Biesen

  De zon is in een solar minimum, de magnetische bescherming van de aarde is zot aan het draaien, kijk naar de kleur van de zon, wit in plaats van goudgeel, co2 is voedsel voor de planten, er is geen door de mens veroorzaakte klimaatopwarming, er is gewoon een klimaatverandering, zoals de aarde al doet sinds het ontstaan ervan.

 • Ferdinand Engelbeen

  Frank, het is niet omdat het in minieme hoeveelheid aanwezig is dat het geen effect kan hebben. Dezelfde hoeveelheid blauwzuur in de lucht zou dodelijk zijn voor mens en dier... Bovendien is 90% van wat er aan extra CO2 in de lucht zit er wel degelijk door de mens ingebracht. Tot op heden is het effect wel positief: bossen en zelfs woestijnen worden groener met meer CO2. De paniek zit hem enkel in op hol geslagen klimaatmodellen...

 • Ingmar Guillaume

  Lol Frank, nee dat kan men helemaal niet bevestigen omdat het nu eenmaal niet zo is. Er zijn meer dan voldoende studies die dat bewijzen, maar nog geen enkele die het tegendeel bewijst.