Nieuw medicijn verlengt leven progeriapatiënt Michiel met 2 jaar

Michiel Vandeweert
Mine Dalemans Michiel Vandeweert
Een experimenteel medicijn, Lonafarnib, zorgt dat kinderen met de ziekte progeria, langer leven. Kinderen met progeria worden heel snel oud en vieren gemiddeld maximaal hun twaalfde verjaardag. Het medicijn zou hen twee jaar extra geven, dat is nu bewezen. De bekende Vlaamse progeriapatiënt Michiel Vanderweert, één van de patiënten die het middel hebben getest, is intussen zelfs al negentien.

In 2007 startte Michiel in Amerika met het testen van een medicijn tegen de verouderingsziekte. Dat deed hij samen met 26 andere kinderen, waaronder Michiels zus Amber. Ze zouden er twee jaar langer door leven en dus zo’n veertien jaar kunnen worden.

De meeste kinderen met de ziekte sterven aan een hartinfart, omdat hun aders stijf worden, waardoor hun bloed er niet meer door kan. Door het medicijn zouden de aders veel soepeler blijven en kan het bloed veel beter doorvloeien.

De resultaten van de studie zijn nu bekend: door het middel Lonafarnib zouden progeriapatiënten gemiddeld twee jaar langer leven. Michiel is intussen zelfs al negentien, zijn zus Amber is nu twaalf. Voor de ouders van andere patiënten is het resultaat van de studie ontzettend hoopvol.

Michiel Vanderweert is ondertussen 19 jaar oud en heeft het middel al getest.
Michiel Vanderweert is ondertussen 19 jaar oud en heeft het middel al getest.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tania De Wilde

  Dit is echt fantastisch nieuws!! Ik doe mijn petje af voor de levenslust en het doorzettingsvermogen van Michiel en Amber. Ik hoop dan ook oprecht dat dit medicijn nog beter word en dat alle progeria patiëntjes geholpen kunnen worden. Keep on going Michiel! Je bent een voorbeeld voor de andere patiëntjes

 • patrick jouck

  Verzorg je goed michiel grote knuffel.

 • Ikram Gurler

  Hopelijk zullen we ooit in een wereld leven waar geen ziektes en slechte dingen bestaan !

 • Marlies Schoefs

  Succes voor allen

 • Marc Geerts

  Chapeau voor de uitvinders van dit medicijn.