Nieuw en dodelijk ijs ontdekt dat buitenaards leven misschien wel onmogelijk maakt

Shutterstock
Onderzoekers hebben een nieuw soort superijs ontdekt. Het vermenigvuldigt zich met een snelheid van meer dan 1.600 kilometer per uur en het bevindt zich diep onder onze voeten. 

Onderzoekers vonden het ijs in diamanten die in Zuid-Afrika en China werden opgediept. De diamanten waren afkomstig vanuit een plek diep in onze planeet: de “transitiezone” van de aardmantel (de laag in onze Aarde die onder de korst ligt, nvdr.). Die transitiezone ligt tussen de 410 en 660 kilometer diep. 

De ijsachtige substantie was diep in de diamanten ingekapseld. De wetenschappers wisten dat de structuur van het ijs anders was dan het soort ijs dat vormt in, bijvoorbeeld, onze diepvriezer of meren. Ze zijn er nu achtergekomen hoe het precies wordt gevormd: bepaalde combinaties van temperatuur en druk zorgen ervoor dat het ijs, dat de naam “Ice VII” kreeg, ontstaat. Ice VII begint zich te vormen bij de combinatie van 4,9 graden Celsius en een druk die 20.700 keer de luchtdruk van de Aarde is op zeeniveau (een normale luchtdruk op zeeniveau is 1.013 hPa, nvdr.). Hoe intenser de temperatuur en drukcombinatie wordt, hoe sneller het dodelijke ijs gevormd wordt. En dat zo’n 600 kilometer onder onze voeten.

Het vormingsproces van dat ijs is wel problematisch voor eender welk buitenaards leven. Bepaalde drukpieken, bijvoorbeeld door een meteoorinslag, zorgen immers voor een explosieve groei van het ijs, dat zich voortbeweegt met een snelheid van 1.600 kilometer per uur. Dat zou elke vorm van leven, op levensvatbare planeten zoals de Aarde, al doen uitdoven voordat het echt kan beginnen. De mens heeft het geluk dat het proces zich diep onder onze voeten afspeelt. 
76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters

  @Gino Denil, die misschien is er voor jou in de hoop dat je verder denkt. Hij is er niet voor mij: mijn geloof in God is een zekerheid. Wat je vraag betreft: de Bijbel spreekt niet over leven buiten de aarde, mijn geloof staat of valt er dan ook niet mee, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest, los van mijn geloof, dat er buiten de aarde geen dode cel te vinden is, ik durf er al meer dan 40 jaar al mijn spaarcenten op inzetten.

 • Gino Denil

  "Misschien is er...", Leo Peeters. Dat zegt alles over de godsdiensten. En waarom zou die misschien God zich dan misschien beperkt hebben tot de aarde en misschien niet wat plannen gehad hebben met andere planeten.

 • Leo Peeters

  Gino Denil, zegt: ‘dat een dergelijke snelle vorm van speciale ijsvorming buitenaards leven onmogelijk zou maken wordt op zichzelf al weerlegd door het bestaan van leven op onze planeet.’—Je kunt het ook anders bekijken: dat er leven op aarde is, is feitelijk onmogelijk en toch werkelijk. Misschien is er een scheppende God die hier het onmogelijke gedaan heeft en met ons, en onze planeet, een speciaal plan heeft...

 • Leo Peeters

  Roger Debaus vraagt: Is dit nu warm ijs? -- IJs is de vaste vorm van water, ja dus. En wat dacht je van ijs van 300°C onder een druk van 100.000 bar? Zoek op: Hangt het vriespunt van de hoogte af? -- Zoek op: Pas ontdekte vorm van water-ijs is "echt vreemd"

 • Lucynda van der Does

  Dat DENKEN ze. Wel een beetje karige uitleg. Hoe zijn ze daar dan achter gekomen en hebben ze het wel of niet uit die diamanten gehaald?? Hoe weet je anders hoe snel het groeit??? En waarom boren ze zo diep?? Zijn die diamanten een soort bijvangst van het boorproces of waren ze daar specifiek naar op zoek in een rechte lijn van blijkbaar 660 km diep????