Exclusief voor abonnees

Nee, klimaatverandering is niet van alle tijden: “De temperatuur schiet nu echt omhoog”

Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië.
REUTERS Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië.
Twijfelen of de mens het klimaat wel opwarmt, is nu toch echt een achterhoedegevecht geworden. Een reeks nieuwe analyses, gelijktijdig gepubliceerd in Nature en Nature Geoscience, laat geen spaander heel van het argument dat klimaatverandering van alle tijden is en dus ook best een natuurlijke oorzaak kan hebben. De huidige opwarming verloopt namelijk totaal anders.

1. De huidige opwarming is echt uniek

De wereld is tegenwoordig ongeveer een graad warmer dan anderhalve eeuw geleden, en industriële verbrandingsgassen zijn de voornaamste oorzaak: daarover is de wetenschap het wel zo’n beetje eens. Minder duidelijk is hoe dat zat in voorgaande eeuwen. Ook in de Romeinse tijd en de middeleeuwen waren er immers warme periodes. Alleen waren er toen nog geen industriële broeikasgassen. Maar kijk van een afstandje en van die eerdere warmteperiodes blijft weinig overeind.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.