Exclusief voor abonnees

Nee, klimaatverandering is niet van alle tijden: “De temperatuur schiet nu echt omhoog”

Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië.
REUTERS Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië.
Twijfelen of de mens het klimaat wel opwarmt, is nu toch echt een achterhoedegevecht geworden. Een reeks nieuwe analyses, gelijktijdig gepubliceerd in Nature en Nature Geoscience, laat geen spaander heel van het argument dat klimaatverandering van alle tijden is en dus ook best een natuurlijke oorzaak kan hebben. De huidige opwarming verloopt namelijk totaal anders.

1. De huidige opwarming is echt uniek

De wereld is tegenwoordig ongeveer een graad warmer dan anderhalve eeuw geleden, en industriële verbrandingsgassen zijn de voornaamste oorzaak: daarover is de wetenschap het wel zo’n beetje eens. Minder duidelijk is hoe dat zat in voorgaande eeuwen. Ook in de Romeinse tijd en de middeleeuwen waren er immers warme periodes. Alleen waren er toen nog geen industriële broeikasgassen. Maar kijk van een afstandje en van die eerdere warmteperiodes blijft weinig overeind.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Cloots

  Moeten meer planten komen die CO2 omzetten .... ontbossing is zeker zo erg als de uitlaatgassen als niet nog veel erger ... vroeger waren er veel meer bossen !

 • Eric Grosemans

  @ willy van der Wijk, die verklaring is er toch? Gevolg van meer broeikasgassen en menselijke activiteit. Ik vraag me dikwijls af vanwaar die fabel komt dat de Aarde in zijn baan dichter bij zon gekomen is, dat slaat nergens op. Wist u trouwens dat de Aarde als het bij ons zomer is het verst van de zon staat?

 • willy van der Wijk

  Is mij opgevallen dat wetenschappers niet veel uitleggen waarom de aarde opwarmt , denk toch als wetenschappelijke leek dat de aarde rond de zon draait en een redelijke wetenschapper moet toch al berekend hebben dat de aarde dichter bij de zon moet gekomen zijn , als ik dichter bij de stoof of de gril of de stoof kom heb ik het ook warm

 • Johan op eynde

  Eerst ontkennen, daarna verbaasd zijn, daarna paniek.

 • Jos Plessers

  Wie nog niet in de gaten had,dat de mens verantwoordelijk is,awel die is achterlijk.Atoomproeven,luchtvervuiling etc..je zou van minder beginnen raar te doen.