Nederlandse wetenschappers creëren embryo zonder bevruchting

Een muisembryo (archiefbeeld)
REUTERS Een muisembryo (archiefbeeld)
Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut in Utrecht kweekten beginnende embryo's uit stamcellen van muizen. Deze zogenoemde modelembryo's tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo's dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren.

Deze nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Directeur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: "Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryo's kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen."
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Roggeman

  Er heerst nu al overbevolking!

 • Fredien Vandervekens

  Zoiets als Jozef en Maria dus ? Deze keer niet in een stal, maar in een labo. Nog meer fantastische (Nederlandse) "totstandkomingen" ?

 • Tim Claes

  Waarom?

 • Patrick bloemen

  Zijn we nog niet met genoeg volk

 • Eric Vanovermeire

  Neen maar, straks zijn mannen overbodig ! Ik ben tegen.