Natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) overleden

De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.
YouTube De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.
De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden. Dat meldt zijn familie. Hawking werd 76 jaar. De professor overleed vreedzaam in zijn slaap thuis in het Britse Cambridge.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hawkings kinderen Lucy, Robert en Tim lieten in een verklaring erg verdietig te zijn over het overlijden van hun vader. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog jarenlang zullen voortleven. Zijn moed en vasthoudendheid en zijn begaafdheid en humor inspireerden mensen wereldwijd. Hij zei eens: ‘Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.' We zullen hem voor altijd missen”, klinkt het.

'Hij zei eens: ‘Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.' We zullen hem voor altijd missen'

Hawkings kinderen Lucy, Robert en Tim

Spraakcomputer

De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kon uitsluitend via een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit nog twee jaar te leven. In 2017 zei Hawking aan de BBC dat hij "nooit had verwacht 75 te worden".

Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek 'A brief history of time', waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. In ons land verscheen het boek onder de titel 'Het Heelal'. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller. 

Hij zei aan de BBC dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om "te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden".

De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.
AP De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.

God

In 'Het Heelal' hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in 'The Grand Design' (2010) blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. "Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten", schreef hij.

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film 'The Theory Of Everything'. Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie 'The Big Bang Theory'.

Hawking werd op 8 januari 1942 geboren in een familie van intellectuelen. Hij kreeg in 1959 een beurs voor de Oxford University, en drie jaar later verhuisde hij naar de universiteit van Cambridge om er onderzoek te voeren binnen de kosmologie. Op zijn 32ste werd hij het jongste lid van de Royal Society, het meest prestigieuze Britse academische instituut. In 1979 werd hij professor in de wiskunde aan Cambridge University.

De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.
Photo News De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden.108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gunther Sallis

  Deze haast mytische man is te belangrijk om verloren te laten gaan. Ze moesten onmiddellijk iemand vinden die erop lijk om hem te vervangen. Tenslotte heeft iedereen ons verteld dat hij zo slim dat hij theoriën kan verzinnen die passen binnen een gefaald standaartmodel. Doe het maar eens na!

 • vincent himpe

  Ergens in de hemel zit God met een zuur gezicht op zijn troon. St Pieter vraagt hem "wat scheelt er" ? God antwoord : we mochten nooit die Steven Hawking hier binnengelaten hebben. Hij is hier nog maar nauwelijks een uur en heeft me al wiskundig bewezen dat ik niet besta !

 • Jan Verstrepen

  Een prima stel hersenen die verloren zijn, ik wens zijn familie veel sterke toe, een briljant wetenschapper, met ideeën ver vooruit op onze tijd en mentaliteit maar uiteindelijk een mens.

 • danny buyse

  @Bernd Vaes, inderdaad!! Je hebt 2 soorten verstand! 1. Intellectueel verstand is het geleerd verstand. 2. Het gezond verstand is het slim verstand. Iemand die intellectueel is en dus veel weet is daarvoor nog niet slim!

 • Danny Gielen

  Grappig om te lezen hoe alle godsdienstwaanzinnigen weer over elkaar heen vallen, om toch maar te roepen dat hun fictief geestje de schepper is van alles. Hawkings theorie dat er wel degelijk iets uit niets kan voortkomen zal hen dan ook doen draaien als een 'duivel in een wijwatervat'! Lol.