NASA-wetenschappers verbijsterd: mysterieus eiland doemt op uit oceaan en krioelt nu al van leven

In 2015 rees 'Hunga Tonga' plots op uit de oceaan.
NASA In 2015 rees 'Hunga Tonga' plots op uit de oceaan.
Vier jaar geleden doemde een eiland plots op uit de Stille Oceaan en ondertussen krioelt het stukje land al van het leven. Vooral de mysterieuze modder fascineert NASA-wetenschappers, die al een expeditie naar het eiland ondernamen: “We waren net enthousiaste schoolkinderen”, zegt NASA-wetenschapper Dan Slayback.

In 2015 steeg tussen de twee eilanden van Tonga door een vulkaanuitbarsting onder het wateroppervlak plots een nieuw vulkanisch eiland op uit de Stille Oceaan. Het plekje grond heeft nog altijd geen officiële naam, maar Tonganen noemen het ‘Hunga Tonga’.

De afgelopen 150 jaar werden nog maar drie dergelijke ‘nieuwe’ eilanden geregistreerd, dus Hunga Tonga is een grote speeltuin voor wetenschappers. Onderzoekers van NASA zakten onlangs af naar het eiland om er de ondergrond, de fauna en de flora te gaan bestuderen. “We waren net enthousiaste schoolkinderen”, zegt Dan Slayback van het Goddard Space Flight Centre van NASA.

Veel leven en mysterieuze modder

Amper vier jaar nadat Hunga Tonga uit de oceaan rees, krioelt het eiland van het leven. In geen tijd begon er vegetatie te groeien en honderden verschillende soorten zeevogels maken hun nest langs de kliffen. Maar het is vooral de lichtgekleurde, kleiachtige modder die de onderzoekers fascineert: “De modder is heel kleverig, we weten niet goed wat het juist is”, zegt Slayback. “Ik weet nog altijd niet waar die modder vandaan komt.”

Tussen de twee eilanden van Tonga steeg plots een nieuw stukje land op.
NASA Tussen de twee eilanden van Tonga steeg plots een nieuw stukje land op.

Eiland zal snel weer verdwijnen

Vraag is hoelang Hunga Tonga nog boven water zal blijven, want het duurt meestal slechts enkele maanden voor dergelijke nieuwe eilanden weer weg eroderen. Volgens Slayback ziet het er niet goed uit: “Het eiland erodeert veel sneller dan gedacht door de regen.” Maar voor Hunga Tonga opnieuw in de oceaan verdwijnt, verzamelen Slayback en zijn collega’s nog zo veel mogelijk informatie.

Een satellietbeeld van ‘Hunga Tonga’.
EPA Een satellietbeeld van ‘Hunga Tonga’.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thibault Derese

  Het was er wss al lang, maar gewoon onder water.

 • Marc Vaneynde

  Is gewoon het gevolg van de poolverschuiving. Simpel toch

 • Marc Hazelaar

  Ik vraag me soms af of dat bij NASA wel wetenschappers zijn; ik ben geneigd ze eerder pipoos te noemen

 • Chris Deckers

  Als we alle wetenschappers mogen geloven, wordt het begrip "waterpas" binnenkort afgevoerd. Tegenwoordig is de waterstand namelijk bergachtig: terwijl het water stijgt en Nederland en Belgie zo maar een meter of 10 meter onder water komen te staan, zakt het water elders en gedeelten oceaan veranderen in eilanden. Zo blijft er in ieder geval plaats genoeg voor iedereen.

 • Dean Van Den Put

  Er is al meer leven op aarde geweest voor ons .sterke dieren en organismes misch maakt de aarde wel plaats voor nieuwe generatie leven en is onze tijd hier nog gewoon sterven en plaats maken .mazr nu laat ik gewoon mijn fantazie spreken .