NASA verliest opnieuw ruimtesonde: Dawn valt zonder brandstof en gaat met pensioen in baan rond rotsblok

AP
Vlak na de ruimtetelescoop Kepler verliezen de Verenigde Staten een tweede verkenner. De ruimtesonde Dawn zit zonder brandstof en doet het niet meer.

De Dawn is in 2007 gelanceerd. Hij onderzocht de grote rotsblokken Vesta en Ceres. Die liggen tussen Mars en Jupiter en draaien in een baan rond de zon. Het onderzoek moest wetenschappers meer leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Anders dan de aarde zijn de rotsblokken nooit uitgegroeid tot echte planeten.

Sinds 2015 draait de sonde rond Ceres. Die rots bevat mogelijk ingrediënten voor het ontstaan van leven. Die mogen niet vervuild worden en daarom is ruimtevaartorganisatie NASA heel voorzichtig. De vluchtleiding laat de sonde niet crashen op de rots, maar laat hem nog zeker twintig en mogelijk vijftig jaar lang eromheen draaien.

Eerder deze week maakte de NASA het einde van de ruimtetelescoop Kepler bekend. Ook daar is de brandstof op. De Kepler heeft sinds het begin van de missie in maart 2009 ongeveer 2.600 planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel.

En er dreigt nog een derde Amerikaanse missie af te lopen. De Opportunity, een karretje dat veertien jaar lang op Mars rondreed, heeft al tijden niets meer van zich laten horen. Sinds een maandenlange stofstorm is het stil. Misschien is de wagen onherstelbaar beschadigd of is de accu leeg.

AP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andre Vanwaeyenberghe

  Toch dringend ergens een tankstation bouwen

 • Nancy Van Acker

  Hopla, de aarde aan haar laatste jaren bezig door vervuiling door de mens en de ruimte is ook al jaren aan de beurt. Wanneer verdwijnt t de mens eindelijk

 • Germain De Block

  Geen startkabels bij

 • Sven Kerstens

  En ook daar laat de mens maar afval achter voor nutteloze onderzoeken die bergen geld kosten.