NASA trekt na vijftien jaar definitief stekker uit Marsrobot Opportunity

De Marsrover Opportunity.
AP De Marsrover Opportunity.
Hij hield het bijna zestig keer langer uit dan verwacht, maar vandaag wordt er na vijftien jaar toch afscheid van hem genomen: de Marsrobot Opportunity zal dan aan zijn einde komen op de planeet Mars. Het hoogtechnologische wagentje kwam acht maanden geleden in een zware stofstorm terecht en geeft sindsdien geen teken van leven meer.

Verdriet en treurnis alom gisteren op het NASA-hoofdkwartier, waar de wetenschappers een laatste keer probeerden contact te maken met Opportunity, zonder succes. De storm van vorig jaar, de zwaarste in tientallen jaren, heeft de robot allicht het leven gekost. Het marsoppervlak was door de storm maandenlang in dikke stofwolken gehuld, waardoor Opportunity's zonnepanelen geen dienst meer konden doen.

Maar naast verdriet overheerst toch vooral trots dat het Marswagentje het zo lang heeft uitgehouden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Opportunity en zijn broertje Spirit, die begin 2004 op de andere kant van de planeet landde, een missie van ongeveer drie maanden zouden uitvoeren. Spirit kon het tot 2011 uitzingen, Opportunity kon daar dus nog enkele jaren bij doen. 

45 kilometer

De afgelopen maanden deden de ingenieurs bij NASA er alles aan om Opportunity tot leven te wekken. Er werden ongeveer duizend signalen verstuurd om hem opnieuw op te starten, maar tevergeefs. Allicht zal straks het einde van de Marsrobot officieel worden verkondigd. Projectmanager John Callas noemt het “als een liefje dat plots vertrekt en waarvan je hoopt dat ze ooit toch nog voor je deur zal staan, gezond en wel”. “Maar elke dag vermindert je hoop en uiteindelijk moet je beseffen dat dat niet meer zal gebeuren en verdergaan met je leven.”

Opportunity, zo groot als een golfwagentje, legde in totaal 45 kilometer af op Mars en is daarmee nog altijd de absolute recordhouder voor een menselijk object op een andere planeet dan de Aarde. Hij bestudeerde de bodem van de rode planeet, stond aan de basis van de bevestiging dat er ooit water stroomde en ontdekte de eerste meteoriet ooit op een andere planeet. Tussendoor nam hij de prachtigste foto’s, onder andere van een wervelstorm of een panoramisch uitzicht van de kraters op de planeet.

Het einde van Opportunity betekent niet het einde van NASA’s aanwezigheid op Mars. Op de planeet rijdt sinds 2012 ook nog altijd de dubbel zo grote Curiosity rond, en in november vorig jaar landde de nieuwste robotwagen, Insight.

In 2012 plakte de NASA 800 foto's samen die Opportunity had genomen om dit prachtige panoramabeeld te maken.
REUTERS In 2012 plakte de NASA 800 foto's samen die Opportunity had genomen om dit prachtige panoramabeeld te maken.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANK ANCKAERT

  ONGELOOFLIJKE PRESTATIE !!!!

 • Lars Vanderlinde

  IRIS Roman, de bedoeling van deze rover was dan ook gewoon om de oppervlakte van mars te onderzoeken, stalen onderzoeken enz. Helemaal niet de bedoeling om er een marathon van te maken. We kunnen ten minste blij zijn dat ze ten minste daar zijn geraakt

 • IRIS Roman

  Heuh? 45 km op 15 jaar! ... 8,2 m per dag gemiddeld? En de bedoeling was dat hij het maar 3 maanden zou uithouden : dus de verwachting was dat die een 730 m zou afleggen om dan de geest te geven. Verre van een 'marstempo'.

 • jacques de backer

  Nagel op de kop Ludo - zou het niet beter kunnen gezegd hebben. We zijn eergister gaan wandelen op een "groen"-pad en blikjes/flessen geteld. Na een 5-tal kilometer zijn we er mee gestopt - we zaten aan enkele honderden. Dat de groene heilprofeten zich onder andere hiermee bezig houden.

 • jacques de backer

  De klagers en "zagers" wonen ook in een door mensen gebouwd optrekje en dat is ook vervuiling van de meer dan overbevolkte aardkloot of niet soms ??? Helemaal niet uitgesloten dat binnen "afzienbare" tijd kan geëmigreerd worden naar een buurt in de ruimte. Staat er dan zo'n mensen-toestelletje uit de 20ste eeuw, dan zal dat worden aanzien als antiek.