NASA jaagt op 700 triljoen dollar aan zeldzame ruimtegrondstoffen: “Dit kan de hele wereldeconomie vernietigen”

.
NASA .
Er zit een heuse nieuwe ‘gold rush’ aan te komen, maar deze keer in de ruimte. NASA en tal van andere bedrijven maken jacht op zeldzame grondstoffen op asteroïden die in totaal tot wel 700 triljoen dollar waard zouden zijn. 700 triljoen, dat is 700 miljard miljard, ofwel 700.000.000.000.000.000.000 dollar…

Bankiers van Goldman Sachs zeiden het al: de eerste biljonair (iemand die 1.000 miljard bezit) zal geen cryptobelegger of uitvinder zijn, maar wel een ontmijner van ruimtegrondstoffen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schat de totale waarde van de asteroïden binnen bereik op niet minder dan 700 triljoen dollar. Mocht je dat bedrag verdelen onder de wereldbevolking, dan zou elke mens op aarde 100 miljard dollar toegestopt krijgen. Volgens verschillende experten kan een dergelijke kapitaalsinjectie de wereldeconomie zelfs vernietigen.

Verschillende bedrijven ontwikkelen al technologieën om ruimtegesteente te ontginnen. Deep Space Industries ontwikkelt momenteel een speciale stoomschroef en het Britse AMC (Asteroid Mining Corporation) wil straks kleine ruimtetuigen uitsturen om platina te ontginnen op asteroïden. Het Amerikaanse bedrijf Planetary Resources, dat gesteund wordt door de beroemde Titanic-regisseur James Cameron, is momenteel druk in de weer met het ontwikkelen van robotvoertuigen die zeldzame grondstoffen van asteroïden kunnen halen.

NASA hoopt tegen 2022 de eerste missie de ruimte in te sturen om asteroïden te ontginnnen. De organisatie schat de totale opbrengst van die missie op zo’n 9.000 biljard euro, dat is 9.000 miljoen miljard, een haast onvatbaar bedrag.
109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sidney Stoffels

  Wereld economie vernietigen niet, gewoon de ratio vraag en aanbod naar zeldzame grondstoffen dat veranderd, Zo zakt op den duur gewoon de kostprijs van zeldzame materialen omdat ze dan niet meer zeldzaam zullen zijn, alleen de ontginningskosten zullen van invloed blijven, het zou juist een boost kunnen geven in technologie waar deze stoffen noodzakelijk voor zijn wat dan weer juist goed is voor de wereldeconomie.

 • Jan Van Overveldt

  @gerrit neuteboom, De Van Alllen gordels (zijn er 2 soms 3) zitten rond de aarde en kan je eenvoudig, met een raket, doorvliegen. Is geen enkel probleem. Terug op aarde landen doe door graviteit, heb je geen brandstof voor nodig, je dient enkel een initiële snelheid te hebben. (zoek het eens op)

 • Thierry Vansweevelt

  Als iedereen 100 miljoen heeft, heeft niemand 100 miljoen. Het verandert gewoon niks. De stoffen blijven in handen van de top.

 • Bernd Vaes

  Als die grondstoffen dan zo duur zijn, wie gaat dan productenmarkt waar die grondstoffen verbruikt worden, kopen? Die zijn dan immers onbetaalbaar duur.

 • Hugo COOLSAET

  Dromen doet geen pijn. Kosten baten analyse nog niet gezien, maar dat zal wellicht overbodig geworden zijn.