NASA is klaar voor Mars: bouw van Orion-capsule afgerond

De afgelopen jaren werd de Orion-capsule aan verschillende tests onderworpen. Zo werden de testmodellen zelfs al gelanceerd.
Photo News De afgelopen jaren werd de Orion-capsule aan verschillende tests onderworpen. Zo werden de testmodellen zelfs al gelanceerd.
Tijdens de herdenking van de historische Apollo 11-missie en de allereerste maanlanding, liet de Amerikaanse vicepresident Mike Pence weten dat de grote trots van NASA eindelijk klaar is om Mars te veroveren. Het resultaat van “het harde werk van de mannen en vrouwen bij NASA”.  

Die grote trots is de Orion-capsule die bestemd is voor missies diep in ons zonnestelsel. Een missie naar Mars zou het summum zijn van het veelbelovende project.

Sowieso zal de Orion-capsule gebruikt worden om de Apollo 11-missie na vijftig jaar nog eens te evenaren. In 2024 zal de capsule met de Space Launch System-raket – de grootste draagraket die ooit gemaakt werd – richting de maan vertrekken. Het doel? Opnieuw voet zetten op de maan. Ditmaal is die eer weggelegd voor een vrouw, de eerste vrouw op de maan. De missie werd alvast gedoopt tot Artemis 1. 

Test

De afgelopen jaren werd de Orion-capsule aan verschillende tests onderworpen. Zo werden de testmodellen zelfs al gelanceerd. Met succes. Toch zal het uiteindelijke resultaat voor 2024 ook nog enkele weken in de ruimte moeten vertoeven, om zijn kunnen (nogmaals) te testen. Volgend jaar zal de capsule vermoedelijk in een baan rond de maan gestuurd worden waar het vaartuig zo’n drie weken moet blijven.

Een volgende stap is de Orion-capsule van brandstof voorzien en koppelen aan de grote draagraket. En dan is de nieuwe maanlanding binnen handbereik. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Een aanslag op de mensheid, de planeet en het milieu! Weet je hoeveel problemen men kon oplossen met al dat geld? Weet je hoeveel schadelijke stoffen men de lucht inblaast? En dat noemt men dan intelligente mensen?

 • Thomas Lambaerts

  Carbon en andere licht gewicht stoffen, computers, ... waar allemaal veel geld ingestoken is voor de ontwikkeling ervan door de ruimtevaart is aallemaal niet belangrijk voor de meesten. Ik zeg niet dat het er anders niet had geweest, maar ze hebben toch een serieuze boost gehad erdoor. @ Raymond: Euh mars is een enkeltje, er is geen terug vlucht.

 • raymond van der craen

  Wat is nu eigenlijk de vooruitgang op ruimtevaart gebied.De maan was in 1969 in drie dagen bereikbaar en dat zal nu niet veel vlugger zijn. Laat ons de eerste 50 jaar maar zwijgen van een bemande vlucht naar Mars. Dit zal zowel op financieel als op logistiek vlak niet haalbaar zijn. Een reisje naar Mars heen en terug duurt bijna 2 jaar indien de positionering van Mars t.o.v. de Aarde gunstig is en gaat men dan meteen terugkeren bij aankomst?

 • Rudy Huybens

  door missies als deze leven we nu in luxe en niet meer in een grot. denk daar eens aan staf goosens, rudy poelmans en peter cailey. moest dit in het verleden niet gebeurd zijn hadden we nu nog geen computer

 • Staf Goossens

  In plaats van deze nutteloze geldverspilling, werk eens aan een totale vrede op aarde.