NASA geeft mensen de kans hun naam naar Mars te sturen

3D computerbeeld van Mars.
Thinkstock 3D computerbeeld van Mars.
Het zal nog jaren duren alvorens er een mens op Mars landt, maar in afwachting daarvan wil NASA het opnieuw mogelijk maken om alvast je naam naar de rode planeet te sturen. De namen zullen op microchips worden gegraveerd en vervolgens met een missie naar Mars mee worden gestuurd.

De missie, met lancering in juli 2020 en voorziene aankomst op Mars in februari 2021, zal onbemand zijn, maar krijgt wel een rover mee. Die moet op de planeet zoeken naar sporen van vroeger microbieel leven en het klimaat en de geologie van de planeet in kaart brengen om op die manier de weg vrij te maken voor een bemande verkenning, zegt het ruimtevaartbureau in een mededeling.

NASA streeft er naar om tegen 2024 opnieuw mensen op de maan te zetten om het maanoppervlak verder te verkennen en daaruit lessen te trekken die het mee mogelijk moeten maken om in het decennium van 2030 astronauten naar Mars te sturen.

Historische missie

"Terwijl we ons opmaken voor deze historische missie naar Mars, willen we iedereen laten delen in deze ontdekkingsreis", verklaarde Thomas Zurbuchen, verantwoordelijke voor wetenschappen bij de NASA, in Washington. Wie voor de deadline van 30 september zijn of haar naam via de website instuurt, krijgt als souvenir een symbolische instapkaart samen met ‘frequent flyer’-punten. Op dit moment hebben al bijna 450.000 mensen hun gegevens ingevoerd.

Bij een gelijkaardig initiatief naar aanleiding van de Insight-missie naar Mars in mei 2018 bezorgden meer dan 2 miljoen aardbewoners hun naam aan NASA. In 2008 was er het Send Your Name to The Moon-project, waarbij de namen werden meegestuurd met de Lunar Reconnaissance Orbiter, een soort satelliet die in een baan om de maan werd gebracht.

NASA kondigde onlangs ook aan dat de Amerikaanse ruimtevaartdienst terug naar de maan wil, en deze keer voorgoed. NASA wil een permanente basis op het hemellichaam bouwen.

Een beeld dat de InSight Mars Lander terug naar de aarde stuurde vanaf Mars.
Photo News Een beeld dat de InSight Mars Lander terug naar de aarde stuurde vanaf Mars.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mark Peeters

    Moest het nog een nut hebben ..