NASA bezorgd om Mars-rover die batterijen niet kan opladen door storm

De Opportunity op Mars (artistieke impressie).
AP De Opportunity op Mars (artistieke impressie).
De gigantische stofstorm op Mars die de robotjeep 'Opportunity' verplichtte om tijdelijk halt te houden, zal volgens experten nog verder in omvang toenemen. In twee tot drie dagen zal de storm waarschijnlijk de hele planeet bedekken, zei John Callas, manager bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Wat betreft de robotjeep, zijn Callas en zijn collega's "bezorgd, maar hoopvol". 

De Opportunity zou volgens de NASA in staat moeten zijn om de storm te weerstaan. Die stofstorm laat zo goed als geen zonlicht meer door, die de batterijen van de Opportunity oplaadt. De robotjeep bevindt zich al sinds 2004 op de rode planeet. De Opportunity staat nu in "rustmodus", waaruit de jeep weer kan ontwaken eens de storm gaan liggen is.

Voor de andere missies naar de planeet, zoals de sondes die rond de planeet draaien, de door kernenergie aangedreven robotjeep Curiosity of de sonde InSight die naar Mars op weg is, bestaat geen gevaar.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anis Elwertani

  NASA, droom verder...

 • van meerhaeghe patrick

  kopie van tesla!

 • jean petermans

  DeOpportunity was voorbestemd om ongeveer 3 maanden op Mars rond te crossen, hij doet dit nu al 14 jaar, dus welbeschouwd is er geen reden tot klagen tenzij dat de verantwoordelijken voor de besturing van dit ding zolang mogelijk hun job willen rekken.

 • Peter Van de Velde

  Spijtig dat de energie opgewekt wordt met zonnepanelen. Energie enkel als de zon daarop schijnt, wanneer komen wetenschappers nu eindelijk eens met iets efficiënters? Windmolens, nog zo iets waar onze achterkleinkinderen mee gaan lachen.