Mysterieus manuscript toch niet ontcijferd: universiteit trekt verklaring in

Het Voynich Manuscript is een bundel van 240 pagina’s, gevuld met een handgeschreven tekst, tekeningen van onbekende planten en ingewikkelde symbolen. De tekst is zo’n 500 jaar oud - dat staat vast - maar wat erin staat, weet niemand.
afp Het Voynich Manuscript is een bundel van 240 pagina’s, gevuld met een handgeschreven tekst, tekeningen van onbekende planten en ingewikkelde symbolen. De tekst is zo’n 500 jaar oud - dat staat vast - maar wat erin staat, weet niemand.
Zo’n twee weken geleden deelde de University of Bristol de veelbelovende boodschap dat het meest mysterieuze manuscript ter wereld eindelijk gekraakt zou zijn. Terwijl anderen er jaren over deden, zou een academicus aan de universiteit er op slechts twee weken tijd in geslaagd zijn de code te kraken. Maar die verklaring trekt de universiteit nu terug in.

Het Voynich Manuscript – vernoemd naar de Poolse boekhandelaar die het in 1912 ontdekte – was jarenlang het onderwerp van discussie bij cryptologen, taalwetenschappers, zelfs bij astronomen. Niemand slaagde erin om het te ontcijferen, al beweerden tal van geleerden dat dat wel lukte. Dat laatste clubje vervoegt Gerard Cheshire nu, de academicus die beweerde dat hij het manuscript op twee weken tijd ontcijferde.

Cheshire beweerde dat het om een proto-Romaanse taal ging, geschreven door de koningin van Aragon, Maria van Castilië. Bovendien zou het de laatst overlevende tekst van die taal zijn. Zijn vondst was “een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen de Romaanse taalkunde”. Maar zijn vondst deed vooral wat wenkbrauwen fronsen.

“Sorry maar dit is nonsens”, klonk het bij een andere academicus, gespecialiseerd in de middeleeuwen, via een Twitterbericht. “Zijn conclusie is bullshit", klonk het bij iemand anders. 

Na heel wat bedenkingen van experts, trekt de universiteit haar verklaring dan toch in. Hoewel Gerard Cheshire aanvankelijk nog als een “academicus aan de universiteit van Bristol” werd omschreven, distantieert de universiteit zichzelf nu volledig: “Het onderzoek van de auteur gebeurde onafhankelijk en is niet gelieerd aan de universiteit van Bristol, de kunstacademie noch het Centrum voor middeleeuwse Studies.”

Vooral eigenaardig aan de hele zaak is dat het wetenschappelijk artikel in het vaktijdschrift Roman Studies verscheen. Dat betekent evenwel dat het eerst gecontroleerd werd door collega’s. Cheshire blijft er dan ook van overtuigd dat hij het bij het rechte eind heeft: “Na verloop van tijd zal mijn oplossing gebruikt worden door anderen bij hun onderzoek naar het manuscript. En uiteindelijk zal de weerstand afnemen.”

Voynich Manuscript

Het Voynich Manuscript is een bundel van 240 pagina’s, gevuld met een handgeschreven tekst, tekeningen van onbekende planten en ingewikkelde symbolen. De tekst is zo’n 500 jaar oud - dat staat vast - maar wat erin staat, weet niemand. Wilfred Voynich deed zelf een dappere poging nadat hij de tekst vond, maar faalde in zijn opzet.

Voynich Manuscript
Twitter Voynich Manuscript
Een pagina uit het Voynich Manuscript
Beinecke Manuscript Gallery Een pagina uit het Voynich Manuscript
afp2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johanneke li

    hoe kan je nu zeggen dat het in een bepaalde taal is geschreven als je van die taal geen enkele andere tekst hebt om het mee te vergelijken? lijkt mij dan inderdaad uit de lucht gegrepen/enkel een vermoeden zonder bewijs.

  • Erik Vervenne

    Werd geschreven door buitenaardse wezens.