Mysterie ontrafeld: nieuwe ontdekking onthult hoe wereldberoemde piramides mogelijk gebouwd werden

Piramide van Cheops
AFP Piramide van Cheops
Wereldberoemde piramides waaronder die van Gizeh en Cheops spreken al jaren tot de verbeelding. Mede doordat de manier waarop ze gebouwd werden een mysterie blijft. Maar een toevallige ontdekking in een Egyptische albastgroeve licht nu een tipje van de sluier. 

Een Brits-Frans team archeologen bestudeerde oude inscripties op de hellingen van de groeve. Tot ze een reeks paalgaten ontdekten die allicht gebruikt werden om de grote en zware stenen sneller te verslepen. Daardoor zouden de piramides sneller gebouwd zijn dan eerst gedacht werd.

De ontdekte structuur van openingen suggereert dat de bouwers in beide richtingen konden sjouwen. In plaats van de stenen blokken achter hen aan te slepen, zouden de oude Egyptenaren een katrolsysteem gebruikt hebben. Zo kon iemand de stenen vooruit trekken, terwijl anderen boven aan het touw trokken. 
Dat leek voor de recente vondst onmogelijk.

“Zo’n systeem laat toe dat meerdere mensen samen kracht uitoefenen. Zo kunnen de stenen veel sneller verplaatst worden dan eerst gedacht werd”, aldus onderzoeksleider Roland Enmarch.

Grote Piramide 
Nadat de onderzoekers de openingen ontdekten, verschoof hun aandacht al snel van inscripties naar de manier waarop de piramide geconstrueerd was. Toch voegt het oorspronkelijke studieobject nog een belangrijke waarde toe aan het onderzoek. De inscripties dateren immers van de regeerperiode van farao Cheops (2604-2581 voor Christus). Diezelfde periode werd de Grote Piramide of de Piramide van Cheops gebouwd, waarschijnlijk met hetzelfde katrolsysteem. 
102 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eddy ramboer

  en ze hadden geen last van papierwerk

 • Rik Vanderest

  Gelukkig waren er toen nog geen vakbonden.

 • Wouter Van de Walle

  Gechiedenis op school interesseerde mij niets, behalve als het over Egypte ging, dat vond ik heel fascinerend. Leuke ontdekking dus

 • Max Aereinck

  Aliens? Echt? Waarom zou een levensvorm die de technologie bezit om op redelijke tijd van ster naar ster te reizen, en dus over topwetenschap beschikt, zich hier in het verleden bezig gehouden hebben om godbetert een hoop stenen op mekaar te stapelen waarop duidelijk de sporen van bronzen beitels te zien zijn? Komaan zeg...

 • MONIQUE VAN LAECKEN

  Piramides zijn veel ouder dan de tijd van cheops. Kijk maar eens naar een documentaire van Erich Von Danicken. Daar zal je zien wat ze een paar jaar terug ontdekt hebben onder de grote piramyde. Was al lang voorspeld in het boek ven Enoch. Dat hebben ze ook jaren weggelachen tot men de toegang gevonden heeft en blijkt dat alles wat in het boek staat wel degelijk 100% klopt. Enoch was de grootvader van Noach. Ver voor cheops dus.