Muisstil en pijlsnel: ‘Zoon van de Concorde’ vliegt in 3 uur van Londen naar New York

.
NASA .
De Amerikaanse overheid heeft een nieuw vliegtuig van NASA goedgekeurd. De ‘Zoon van de Concorde’ is een ultrasnel vliegtuig dat tegen 2021 in amper drie uur van Londen naar New York moet vliegen.

De officiële naam van het vliegtuig luidt ‘Quiet Supersonic Transport (QueSST). Zoals de naam al doet vermoeden vliegt het toestel sneller dan het geluid, 1.700 kilometer per uur om precies te zijn. Bovendien is NASA erin geslaagd de supersonische knal te dempen. Wanneer een vliegtuig door de geluidsmuur vliegt, gaat dat gepaard met een knal en bij de Concorde leidde die vaak tot geluidsoverlast.

Een woordvoerder van NASA liet eerder al weten dat de organisatie ernaar streeft om de supersonische knal zo te dempen dat hij nog amper merkbaar is voor de mensen op de grond. “De knal moet even stil worden als een verre donderslag of als het geluid van een buurman die de deur van zijn auto toeslaat.”

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin maakte al een eerste ontwerp voor de QueSST, maar NASA spoort andere bedrijven aan om ook een ontwerp in te dienen.

Lees verder onder de foto.

De QueSST
NASA De QueSST

Als alles volgens plan verloopt moet de QueSST in 2021 zijn eerste vlucht maken. Het toestel geldt vooral als voorbeeld voor vliegtuigbouwers, die in de toekomst snellere lijnvliegtuigen zullen bouwen. “De QueSST zal Amerikaanse bedrijven aanzetten om snellere commerciële vliegtuigen te bouwen, wat zal leiden tot meer jobs en kortere reistijden”, luidt het bij het Amerikaanse ministerie van Begroting, dat dit jaar liefst 19,9 miljard dollar (16,1 miljard euro) uittrok voor NASA. Dat is 500 miljoen dollar meer dan vorig jaar.
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jo Bosman

  De vliegtuigen van de toekomst zullen niet meer vervuilend zijn en werken op waterstof .

 • MICHELINE GEVERS

  Al vliegt de " zoon van de concorde nog zo snel" Putin's raket achterhaalt hem wel" Althans volgens Putin.

 • Pieter De Ruyter

  Leuk,nu staat die lange vlucht naar de states mij tegen.Hopelijk geen 7500 euro/vlucht zoals de concorde.

 • Geert Matthys

  Goed zo Trump, geef ze maar wat poen. Er zal vast iets monetair interessant komen uit al die ideeën.

 • Mark De Vos

  De Concorde vloog 2200 km/u dus hoe kan deze dan plots sneller zijn met slechts 1700 km/u?