Mogelijke doorbraak in CVS-onderzoek: “Het is echt een ziekte en niet ingebeeld door de patiënt”

Unknown
Er is nog maar weinig bekend over Myalgische Encefalomyelitis (ME), ook bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), maar wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Stanford menen nu een doorbraak te hebben geboekt. Het team van biochemicus Ron Davis kon bij een groep van veertig mensen alle twintig zieke patiënten eruit halen op basis van een kleine bloedafname. "Er is een potentiële biomarker. Maar wat belangrijker is: het is echt een ziekte en niet ingebeeld door de patiënt", zegt de professor aan Amerikaanse media.

Patiënten die aan ME/CVS lijden, hebben het moeilijk om hun ziekte te laten erkennen. Over de oorzaken van het chronische vermoeidheidssyndroom tast men in het duister en ook de symptomen lopen vaak uiteen. De meeste patiënten ervaren ernstige uitputting. Een simpele bloedtest zou dus een belangrijke doorbraak betekenen, al is het zover nog niet.

Het team van Davis kon op basis van een kleine bloedafname en een nano-elektronische test wel zien hoe bij zieke patiënten de immuuncellen anders reageerden op stress, die werd opgewekt door zout toe te voegen aan het bloed. Maar het staat nog niet vast of dit specifiek ME/CVS kan detecteren of enkel een algemene verstoring van het immuunsysteem. 

De Stanford-onderzoekers maken van de biomarker alvast gebruik om potentiële geneesmiddelen te testen. "Het is een goedkope, snelle, minimaal invasieve en erg gevoelige test. We menen dat die het potentieel heeft om in de nabije toekomst ook in andere onderzoekslaboratoria en klinieken gebruikt te worden", klinkt het.

Extra onderzoek

Maar andere wetenschappers willen eerst extra onderzoek, vooraleer te spreken van een doorbraak. Simon Wessely, psychiater aan het King's College in London, tegenover NBC: "Kan de biomarker CVS-patiënten onderscheiden van andere ziektes met vermoeidheidssymptomen? En wordt hiermee de oorzaak van de ziekte gemeten, of enkel de gevolgen?". Hij wijst er ook op dat het aantal proefpersonen erg beperkt was.

Geschat wordt dat wereldwijd 24 miljoen mensen lijden aan ME/CVS. In België zou het gaan om enkele tienduizenden patiënten.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Juliette Francois

  Klopt niet Jean Dekeyser. De diagnose wordt niet gesteld door middel van een vragenlijst maar kan wel uitgesloten worden! Indien uit de vragenlijst blijkt dat de symptomen en klachten gelinkt zouden kunnen worden met CVS/fibromyalgie, volgen er nog heel wat medische onderzoeken!

 • jean dekeyser

  CVS en fibromalgie bestaan wel degelijk, en zijn een gesel voor zij die hieraan lijden en geen begrip vinden. De medische wereld begint dit stilaan te snappen, maar momenteel is het nog geen ziekte, daar men de oorzaak niet kent. Een diagnose wordt gesteld op basis van een vragenlijst. Er is nog veel werk aan de winkel dus.

 • Rene Dannau

  de vrouw zit hier al 7 jaar met fibromyalgie de eerste 4 jaar van het kastje naar de muur tot zelfs bij een psychiater die gek gaf medicijnen die zelfmoord gedachten veroorzaken 2 jaar geleden verboden in de US hier nog op de markt de Belgen zullen de overschotten wel opvreten. ook een zenuw specialist heeft zijn ding gedaan en allemaal hadden ze een wonderpil klaar en een bloed onderzoek waaruit enkel een lichte verhoging van witte bloed cellen naar voor kwam, maar dat was al langer zo +10jaar

 • Etienne Dewi

  Op te merken valt dat Simon Wesseley aangesteld werd door de verzekeringslobby om alle ME-CVS patiënten naar de psychiatrische hoek te duwen,en ja Wesseley heeft hiervoor nooit iets moeten bewijzen zoals hij nu van anderen vraagt.En ja, psychiatrische aandoeningen worden niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen.

 • Juliette Francois

  Elke dag pijn, van kop tot teen. Elke dag misselijk. Gevoelig aan van alles en nog wat. Immuunsysteem weg. Sociaal leven voor de 1/2 foetsie. Niet meer voltijds werken, maar wel werken en ook het huishouden doen. Blijven lachen, niemand die het ziet. Houden zo. Geen verantwoording te geven. Na te veel jaren doorverwezen. Ziekte is erkend en gediagnosticeerd. Niet voor zwakkelingen, CVS is een verkeerd cadeau voorbehouden aan sterke mensen.