Meeste ouders hebben favoriet kind: vrouwen verkiezen dochters en mannen verkiezen zonen

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.
Vrouwen verkiezen een dochtertje en investeren er ook meer tijd in, bij mannen geldt het omgekeerde. Zij brengen liever tijd door met hun zoon, ongeacht de sociale klasse waartoe de ouders behoren. Dat blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Lee Cronk, professor antropologie, en collega’s voerden een experiment uit om de Trivers-Willard hypothese (1973) uit te testen. Die these voorspelt dat rijke ouders een zoontje verkiezen en meer tijd met hem doorbrengen in vergelijking met hun dochter. De armere bevolkingsklasse zou dan weer een dochtertje prefereren. Aan een verklaring voor dat verschijnsel maakten onderzoekers Trivers en Willard destijds weinig woorden vuil.

De recente studie ondervindt echter dat de voorkeur voor zonen of dochters gerelateerd is aan het geslacht van de ouders. Dat werd op subtiele wijze getest bij 770 deelnemers waarvan 347 vrouwen en 423 mannen. Zij moesten online vragenlijsten invullen en aanduiden welk goed doel ze bijvoorbeeld zouden steunen. Daar hadden ze de keuze uit goede doelen die voornamelijk meisjes ofwel jongens steunden. Verder konden ze zelf bepalen welk geslacht hun adoptiekindje zou hebben, stel dat ze zouden adopteren. Vrouwen kozen aanzienlijk vaker voor een meisje, mannen kozen meestal voor een jongen.

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.

Inkomstenongelijkheid

“De resultaten kunnen verder ook gevolgen hebben voor de toenemende inkomstenongelijkheid”, besluiten de onderzoekers. “Bij gescheiden ouders zijn het vaak vrouwen die voor de kinderen zorgen. En aangezien vooral meisjes geliefd zijn bij vrouwen, zou het gebrek aan aandacht een negatieve impact op de zonen kunnen hebben.” Ook op hun toekomstplannen besluiten de onderzoekers. 

“Het onderzoek kan individuen helpen om betere ouders te worden. Van zodra ze zich bewust zijn van hun onbewuste vooroordelen ten opzichte van hun kinderen”, aldus Lee Cronk. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cindy Saeys

  Ik heb 2 jongens en 2 meisjes Heb 1 volwassenen 1 tiener en kleuter en baby Ik hou evenveel van Alle 4. Natuurlijk moet ik meer men tyd steken in de 2 kleinste. Maar ik hou ook wel eens een moment met de oudsten om naar cinema te gaan of te gaan shoppen of pretpark. Ze zijn.men leven

 • zina riffia

  Ik heb een meisjestweeling. Heb van mijn schoonzus de vraag gekregen wie van de twee mijn favoriet is? Really? Ze zijn gelijk, helemaal hetzelfde voor mij en ook voor de papa. Schandalig da mensen een kind voortrekken. Snap niet waarom?

 • Alex Wellens

  Ik heb drie kinderen een dochter en 2 zonen en ik zie die alle drie even graag, geen favoritisme bij ons!

 • Bernd Vaes

  Kan zijn, maar algemeen trekken zonen best op met de moeder en dochters met de vader.