Marslander InSight stuurt nieuwe foto’s door van de rode planeet

Op de linkse foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Op de rechtse foto heeft de verkenner zijn eigen “arm” in beeld genomen.
NASA/JPL-Caltech Op de linkse foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Op de rechtse foto heeft de verkenner zijn eigen “arm” in beeld genomen.
De Marslander InSight, die maandag na een lange reis van bijna zeven maanden succesvol is geland op Mars, heeft nieuwe foto’s doorgestuurd vanop de rode planeet.

De beelden zijn gisteren gemaakt door de Marsverkenner. Op de eerste foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Die plek is genaamd Elysium Planitia. Het is een kale vlakte net boven de evenaar van Mars. De camera heeft een “fisheye”-zicht, waardoor de horizon gebogen lijkt. Het beeld is wat vertroebeld door stof op de cameralens. Rechts in beeld is een voet van de InSight te zien. Links boven op de foto is een deel van de seismograaf te zien, een instrument om aardbevingen te registreren. 

Met een andere camera heeft de InSight ook een tweede foto gemaakt. Daarop is een van de robotarmen van de NASA-sonde te zien. 

Missie

De landing zelf was een heuse thriller. Ongeveer een uur ervoor stuurde het controlecentrum op aarde de laatste aanwijzingen door naar het toestel en daarna was het in spanning afwachten en hopen dat alles goed ging. Het duurt acht minuten alvorens een radiosignaal van Mars de aarde bereikt, dus alles moest automatisch gebeuren. Het NASA-controlecenter kon dus ook niet ingrijpen als er iets fout zou gaan.

De Marsverkenner is nu begonnen aan een missie van twee jaar. Het apparaat - dat ruim een miljard dollar heeft gekost - zal metersdiep in de bodem van Mars boren om de binnenkant van de planeet te onderzoeken. Wetenschappers willen zo niet alleen een beter zicht krijgen op hoe Mars er uitziet vanbinnen, maar willen ook meer te weten komen over de geschiedenis van de rode planeet.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MONIQUE MAERTENS

  Op een van de foto’s zie je de Tafelberg van Zuid-Afrika helemaal rechts boven

 • Diederik Verstraeten

  Das de sahara int rood alleen wa kouder en zonder kamelen... echt de moeite om daar naar toe te gaan!?!? Ze zouden beter eens naar de maan Europa van Jupiter gaan daar is zeker water... een basis element voor leven! A nee rood zant daar kan je bakstenen van maken LoL

 • Jan Boden

  Is dat alles ?

 • Daniel Corstjens

  Op het teril van C-mine zie dit ook,stof en stenen.

 • Marc Van der Vloedt

  Misschien eens stoppen met het publiceren van "echte" en promo- en simulatie foto's door elkaar.