Mars heeft misschien veel minder water dan eerst gedacht

3D computerbeeld van Mars
Thinkstock 3D computerbeeld van Mars
De planeet Mars heeft misschien veel minder water dan gedacht. Op bepaalde steile hellingen zijn donkere lijnen te zien, een mogelijke aanwijzing voor ondergronds water dat er naar beneden druppelt, maar het lijkt erop dat ze toch door iets anders komen. De verkleuringen lijken te worden veroorzaakt door lawines van zand en stof. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

De eerste donkere lijnen werden in 2011 ontdekt. Inmiddels zijn er al duizenden lijnen op ongeveer vijftig Marshellingen gezien. In de warme maanden zakken ze geleidelijk naar beneden, in de winter vervagen ze weer.

Alle hellingen met zulke lijnen zijn erg steil. Zodra een helling wat minder steil wordt, houden de lijnen op. Als water de oorzaak was, zouden de lijnen ook op minder steile hellingen te zien moeten zijn. "We dachten dat de lijnen mogelijk door vloeibaar water kwamen, maar ze lijken meer op droog zand. Dat wijst erop dat Mars vandaag de dag vrij droog is", aldus hoofdonderzoeker Colin Dundas. Als dat klopt, is er vermoedelijk aanzienlijk minder vloeibaar water op Mars dan gedacht. En dat verkleint de kans op minieme vormen van leven.

Dat betekent niet dat er helemaal geen water op Mars is. Vermoedelijk zijn hier en daar wel wat vochtige plekken.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Zjeppe Fierens

    Maar wel zeer veel pindanootjes...

  • Johan Ongena

    Kost het niet veel geld om zo te blijven gissen? Morgen staat er een artikel dat ze zeeën gevonden hebben... Moet nogal eens een interessante job zijn toch??

  • Jurgen Mouton

    Wetenschapper zijn is blijkbaar makkelijk. Planet-X bestaat, of mss niet, er is water op Mars, of mss niet, de mens is verantwoordelijk voor de klimaatverandering, of mss niet, de zeespiegel stijgt, of mss niet, of mss niet, of mss niet, of mss niet. Die wetenschappers zouden zich mss beter afvragen als ze volgende maand nog een betaalde job hebben, of mss niet...