Man plant ruimtebegrafenis voor zijn dode kat

De lancering van NASA’s Antares-raket in 2013 (archiefbeeld).
AFP De lancering van NASA’s Antares-raket in 2013 (archiefbeeld).
Terwijl de meeste dierenliefhebbers de stoffelijke resten van hun huisdier laten cremeren of begraven in hun tuin, wil Steve Munt, een Amerikaan uit Oregon, een wel zeer bijzondere begrafenis voor zijn kat Pikachu. Hij zal assen van Pikachu – die overleed aan de gevolgen van diabetes – de ruimte laten inschieten. Pikachu wordt daarmee de eerste gecremeerde kat die in een baan om de aarde wordt gebracht.

“Pikachu zal een afscheid krijgen zoals geen andere kat dat ooit kreeg”, schrijft Steve Munt op de GoFundMe-pagina die hij twee maanden geleden opstartte om fondsen in te zamelen voor de ruimtebegrafenis van zijn kat. “Een deel van zijn stoffelijke resten, van zijn hart, zal in een baan om de aarde gebracht worden, waar hij zal toekijken over de aarde en we kunnen zijn locatie volgen terwijl hij de aarde overspoelt met liefde.”

Professionele service

De bijzondere begrafenis wordt verzorgd door Celestis, een bedrijf dat ook menselijke assen de ruimte instuurt. Volgens de website van Celestis Pets zullen de assen van het dier “in een baan om de aarde gebracht worden. Daar blijven ze tot ze weer in de atmosfeer belanden, waar ze zoals een vallende ster pijnloos verdampen als finaal eerbetoon.” 

Het bedrijf biedt ook nog enkele andere opties aan: de assen kunnen ook mee de ruimte ingenomen worden om gewichtloosheid te ervaren en vervolgens terugkeren naar de aarde, waar ze als souvenir aan de eigenaars worden teruggegeven. Daarnaast kunnen de assen overgebracht worden naar de maan of in “deep space” geschoten worden. Prijskaartjes variëren van 2.495 dollar tot meer dan 12.500 dollar.

Tekst gaat verder onder de foto.

Pikachu was volgens eigenaar Steve Munt een echte ontdekkingsreiziger.
rv Pikachu was volgens eigenaar Steve Munt een echte ontdekkingsreiziger.

“Droom wordt werkelijkheid”

Van de 5000 dollar die Munt met de actie hoopt in te zamelen, kreeg hij via de campagne de voorbije maanden al 1750 dollar bij elkaar. Nog niet genoeg om de begrafenis te betalen, maar de man heeft ondertussen toch al maar het ruimteticketje voor Pikachu gekocht. “Ik heb het contract al getekend en heb net alles volledig betaald”, vertelt hij. “Hoewel ik donaties blijf aanvaarden van mensen die deel willen uitmaken van dit eerbetoon, is de geldinzameling geen prioriteit voor me. Mijn droom komt uit, los van enige bijkomende donaties, en ik wacht momenteel op een beschikbaar tijdsslot voor een volgende lancering.”

De man zegt dat hij als kind al gefascineerd was door ruimtevaart. “Ik was een kind van het ruimtetijdperk. Explorer 1 werd gelanceerd op mijn eerste verjaardag. Op mijn vierde verjaardag werd de eerste chimpansee de ruimte ingestuurd. Ik zat bij elke ruimtelancering die ik kon volgen gekluisterd aan de TV en ik zal Pikachu’s lancering kunnen bijwonen.”

Ontdekkingsreiziger

Volgens Munt was Pikachu een echte ontdekkingsreiziger: “Hij vond ons tijdens zijn verkenning van de buurt.” Toen de kat voor het eerst opdook aan zijn woning, dachten Munt en zijn kinderen dat hij een zwerfkat was, dus ze adopteerden hem en gaven hem een halsband. “De volgende dag kreeg ik een telefoontje van iemand die wilde weten waarom hun kat een halsband aan had”, aldus Munt. De kat pendelde vervolgens twee jaar lang tussen beide huizen. “Lang verhaal, maar Pikachu koos ervoor om bij ons te blijven en zijn voormalige eigenaar aanvaardde die keuze.”

Celestis heeft er al twee missies met de assen van honden opzitten, maar voor katten is het een primeur. “Ik wil dat Pikachu de eerste is om zijn nalatenschap als ontdekkingsreiziger verder te zetten en om aan de wereld te tonen dat een kat net zo goed als een hond zo’n bijzonder eerbetoon kan verdienen”, vertelt Munt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anthony Vandooren

    Een beetje normaal doen zit er tegenwoordg niet meer in