Leuvense onderzoekers helpen bijna 50 jaar oud raadsel van kernfysica oplossen

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Onderzoekers van de KU Leuven hebben geholpen om een bijna vijftig jaar oud raadsel van de kernfysica op te lossen. Een internationaal team van kernfysici heeft de puzzel van atoomkernen van kwik ontrafeld. Dat meldt KU Leuven vandaag.

Als uit de atoomkern van kwik een deeltje wordt weggenomen, wordt die kern soms niet kleiner maar plots veel groter. De kern met de vorm van een voetbal blaast zichzelf op tot een rugbybal. Dat fenomeen werd al in de jaren 70 vastgesteld bij bepaalde varianten van kwik.

Ondanks veel onderzoek bleef het al die tijd een raadsel. Een internationaal onderzoeksteam met onder meer KU Leuven en de Europese Raad voor Kernonderzoek (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) zorgt nu voor een doorbraak in de inzichten.

Nieuwe technologie

"Dat is te danken aan nieuwe technologie", zegt professor Piet Van Duppen van het Instituut voor Kern- en Stralingsfysica, departement Natuurkunde en Sterrenkunde aan de faculteit Wetenschappen van de KU Leuven. "We hebben bewezen dat de atoomkern van kwik alleen bij drie bepaalde isotopen groter wordt. Alleen in die gevallen blaast de kern zich op tot een rugbybal. De Leuvense techniek van laserspectroscopie en alfaverval hebben we daarvoor gecombineerd met andere technieken."

De Leuvense onderzoekers ontwikkelden samen met Japanse collega's ook een verklaring van het fenomeen met behulp van een supercomputer. De nieuwe technologie biedt volgens Thomas Cocolios, professor aan hetzelfde instituut van de KU Leuven, mogelijkheden voor toepassingen. "De gebruikte techniek kan belangrijk zijn voor de productie van radio-isotopen. Deze deeltjes die radioactieve straling uitzenden, worden volop gebruikt in de medische sector."
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Wouters

    En waarom zou je het niet geloven? Je kan er het wetenschappelijke materiaal best op nalezen en je tegenargumenten formuleren of zelf een onderzoek starten. Zo werkt wetenschap. Als mensen in alles deze maatstaf zouden hanteren vooraleer ze iets geloven zouden we met z'n allen een serieuze stap vooruit zetten.

  • robrecht Peeters

    A la bonheur…….we zullen ze maar geloven daar weet men nu wetenschappers kunnen ook van alles uitvinden...…........