Lang verloren doopkapel van grootste kathedraal ter wereld teruggevonden

Hagia Sophia
Getty Images Hagia Sophia
Archeologen hebben maar liefst 14 jaar gezwoegd en gezweet om de lang verloren doopkapel van de Hagia Sophia – de grootste kathedraal ter wereld – te vinden. In die doopkapel of het ‘Groot Baptisterium’ werden de kinderen van talrijke keizers gedoopt. En dat zo’n 1.400 jaar geleden.

De Hagia Sophia of Aya Sophia, vrij vertaald naar ‘Heilige Wijsheid’, is een oude kathedraal die gebouwd werd in Istanbul. De reusachtige kathedraal bevindt zich in het Europese deel van het oude stadscentrum. Bovendien maakt het prachtige bouwwerk deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maar voordat de Hagia Sophia op die lijst belandde, moest de kathedraal een behoorlijk hobbelig parcours afleggen. Zo gingen er twee andere gebouwen vooraf aan de bouw van de kathedraal. Nadat de tweede versie in 532 afbrandde, besloot de toenmalige keizer Justinianus I om het bouwwerk groter en indrukwekkender te maken: uit het stof van de kerk herrees in 537 een heuse kathedraal. Het was de grote trots van het Byzantijnse Rijk en de bijhorende architecturale stijl.

Van kathedraal naar moskee

Zo’n kleine duizend jaar later werd de stad Constantinopel, het oude Istanbul, veroverd door de Ottomanen. De Hagia Sophia werd in 1453 omgedoopt tot de Aya Sophia en het kruis op de centrale koepel van de kathedraal werd vervangen door een halve maan.

De prachtige mozaïeken werden door de Ottomanen bedekt met een pleisterlaag.
Getty Images De prachtige mozaïeken werden door de Ottomanen bedekt met een pleisterlaag.

Museum

Ook binnenin werd de kathedraal omgevormd tot een moskee. Dat betekende dat de muurschilderingen en prachtige mozaïeken bedekt werden met een pleisterlaag - die inmiddels weer verwijderd werd door restaurateurs. Sinds 1934 is de oude kathedraal te bezichtigen als een museum, althans een deel van de kathedraal.

Tenslotte was een archeologisch team de afgelopen vijftien jaar druk bezig met het blootleggen van nieuwe (oude) structuren, waaronder die van het Baptisterium. Daarnaast vond het team een marmeren binnentuin en een oude bibliotheek waar vermoedelijk tot wel “duizenden rollen” lagen.

Ongeëvenaarde constructie

“Het complex is reusachtig waardoor talrijke delen verborgen blijven”, aldus de projectleiders Ken Dark en Jan Kostenec. “De schaal van het bouwproject is zodanig groot dat je het niet kan vergelijken met huidige constructies.”

De twee projectleiders geloven dan ook dat ze nog heel wat werk voor de boeg hebben, willen ze alles blootleggen dat deel uitmaakte van de oorspronkelijke Hagia Sophia.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.