Lancering Sojoez-draagraket op Kourou verdaagd na incident met andere Sojoez

Begin deze maand werd de 'Ariane 5' vanaf de Europese ruimtehaven Kourou.
EPA Begin deze maand werd de 'Ariane 5' vanaf de Europese ruimtehaven Kourou.
Een voor dinsdag voorziene lancering van een Russische Sojoez vanop de Europese ruimtehaven Kourou is verdaagd na een incident met een andere Sojoez donderdag, zo heeft topman Stéphane Israël van het Europese lanceerbedrijf Arianespace berichtgeving van het Russische staatspersbureau Sputnik News via een tweet bevestigd.

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok donderdag om 17.47 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1b draagraket, met als nuttige lading de Egyptische aardobservatiesatelliet EgyptSat-A. Maar er deed zich een probleem voor met als gevolg dat de derde trap van de Sojoez de baaninjector Fregat en de kunstmaan 57 kilometer te laag afzette. De Fregat kon middels twee ontbrandingen en reservebrandstof de satelliet alsnog in de gewenste baan brengen. Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos liet ook weten dat de door het Russische Energija gebouwde satelliet ook naar behoren werkt.

De Sojoez-2.1b en de van op Kourou te lanceren Sojoez-ST hebben in hun derde trap dezelfde motor. Daarom is beslist de start van de Sojoez-ST naar een nog niet bepaalde datum te verschuiven.

De Sojoez-ST moet de eerste zes satellieten van de OneWeb-constellatie in de ruimte brengen.

In oktober faalde na lancering van op Bajknonoer een ander type van Sojoez. Die moest een Sojoez-capsule met een Amerikaan en een Rus naar het Internationaal Ruimtestation slingeren. De twee konden niettemin veilig landen.

Overigens was de EgyptSat-A een Russische compensatie aan Egypte voor het in de ruimte verloren gaan van zijn EgyptSat-2.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.