Kippenvel! NASA's verkenner Curiosity maakt prachtige nieuwe beelden van Mars

NASA/JPL-Caltech/MSSS
Curiosity, de Mars-verkenner van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft na maanden klimmen eindelijk de flanken bereikt van de bergkam Vera Rubin. Daar maakte de verkenner zestien foto's die samen een prachtig panorama van de Gale-krater vormen, waar Curiosity in 2012 landde. Het is de eerste keer ooit dat er zo'n groot overzichtsbeeld vanop de planeet werd gemaakt.

De Mars-verkenner heeft sinds de landing meer dan vijf jaar geleden in totaal 18 kilometer afgelegd, en pas nu, na een maandenlange klimtocht, kon het staaltje toptechnologie even terugkijken op zijn tocht en prachtige foto's maken van het dal waarin het geland is. Het resultaat vormt een van de mooiste panoramabeelden ooit van de rode planeet. Een hogeresolutiebeeld kan je hier downloaden.

Curiosity schoot de beelden al op 25 oktober vorig jaar, vanop een hoogte van 327 meter. Pas deze week liepen ze echter bij de ruimtevaartorganisatie binnen, nadat de Maven-satelliet erin geslaagd was een recordhoeveelheid data in één keer door te sturen. NASA plakte de zestien beelden aan elkaar en veranderde de witbalans, zodat de kleuren overeen zouden komen met daglicht op aarde. 

Een detail van het panorama. Curiosity landde in 2012 op de Bradbury landingsplaats, en legde sindsdien een tocht van 18 kilometer af, hier deels weergegeven met een grijze lijn.
NASA/JPL-Caltech/MSSS Een detail van het panorama. Curiosity landde in 2012 op de Bradbury landingsplaats, en legde sindsdien een tocht van 18 kilometer af, hier deels weergegeven met een grijze lijn.

154 kilometer breed

Op de beelden is goed te zien hoe groot het dal is van de krater waarin Curiousity landde. In totaal is de Gale-krater 154 kilometer breed. De afstand vanop de bergflank waar de foto's zijn genomen tot aan de tegenoverliggende bergen is ongeveer 30 kilometer. NASA toonde zich bijzonder verheugd over de beelden. "Hoewel Curiousity al vijf jaar aan het klimmen is, is het de eerste keer dat we konden terugkijken en een volledig beeld te zien kregen van de missie die achter ons ligt", aldus projectleider Ashwin Vasavada. "Vanop ons terras op de Vera Rubin-bergkam toont de bodem van de krater zich in al zijn glorie tot aan de spectaculaire bergkam die de noordelijke rand vormt van de Gale-krater."

Curiousity bereidt zich nu voor op nieuwe boorwerkzaamheden in de ondergrond, waarna de stalen in de verkenner zelf geanalyseerd zullen worden. Het is al meer dan een jaar geleden dat de verkenner nog nieuwe boorstalen heeft genomen. 

NASA maakte ook dit beeld van bovenaf. De ster is waar Curiosity in 2012 landde, en de zwarte lijn het pad dat de verkenner sindsdien aflegde.
ESA/DLR/FU Berlin/NASA/JPL-Caltech NASA maakte ook dit beeld van bovenaf. De ster is waar Curiosity in 2012 landde, en de zwarte lijn het pad dat de verkenner sindsdien aflegde.
Curiosity maakte vorige week nog dit zelfportret vanop de bergkam waar hij zich momenteel bevindt. Links in beeld is de krater die op de panoramafoto te zien is.
REUTERS Curiosity maakte vorige week nog dit zelfportret vanop de bergkam waar hij zich momenteel bevindt. Links in beeld is de krater die op de panoramafoto te zien is.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jim Fonteyne

  Mooie beelden vanop ijsland bedoel je. Een roze schijn erbovenop CGI CGI... Voila we zitten op Mars. Moeten wij echt geloven dat iemand met een rc wagentje rond aan het rijden is op Mars. Op zo'n zogenaamde afstand met 30 min vertraging? Op de laatste vrij recente foto's kon je een bergrat zien tussen het gesteente???

 • Mario Adams

  Oh, ze hebben weer een nieuwe versie van hun CGI software. Andere landschappen, betere kwaliteit. Tja..je moet de simpele mens toch kunnen blijven overtuigen dat die beelden van Mars komen hé.

 • Edmond Dillien

  En is er nog iets dat die luchtvervuiling en ruimtevervuiling kan goedmaken, een satelliet die de orkanen voorspelt of zo, want anders is het maar weer een folieke van de rijken waarvoor de armere mensen uit hun autoke en de tram op moeten, want "wij" vervuilen de lucht niet de trump's en anderen die een jumbo voor hen alleen nemen om een weekendje elders te gaan flaneren, of nutteloze auto's in de ruimte te brengen.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Amaai daar is "veel" te zien na zo'n verre kostelijke vlucht !

 • Jacky Vanderplas

  Mars of Nevada woestijn????