Japanse wetenschapper verzon “aardbevingswonder”

Kumamoto na de aardbeving van 16 april 2016.
EPA Kumamoto na de aardbeving van 16 april 2016.
Een aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter doodde in 2016 veertig mensen in het zuiden van Japan. Een “wonder” voorkwam erger. Althans, dat beweerde een artikel in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science. Het onderzoek blijkt echter verzonnen.

Volgens de Japanse wetenschapper Aiming Lin, die de aardbeving bestudeerde, bestond het “wonder” uit de magma van een nabijgelegen vulkaan. De magma voorkwam verder openscheuren van de aarde, waardoor de totale schade beperkt bleef.  Naast 40 doden vielen er 2000 gewonden en werden 12.000 woningen verwoest. Groter leed werd de 740.000 inwoners van de stad Kumamoto dus bespaard.

Uit intern onderzoek van de Universiteit van Kyoto, blijkt het bewijs van Aiming Lin echter aan alle kanten te rammelen: onderzoeksdata werden “vervalst”, afbeeldingen “gemanipuleerd” en er werd zelfs “plagiaat” gepleegd. Wetenschapper Lin ontkent, en wijt enkele fouten aan het gebrek aan ervaring met de grafische software die hij gebruikte. Lin staat nog steeds achter de conclusies van zijn onderzoek. De universiteit is daar echter niet van overtuigd en overweegt nu “disciplinaire maatregelen”. De andere wetenschappers die meeschreven aan het artikel zijn overigens vrijgepleit.

Daarop besloot Science  het artikel vorige week in te trekken. Volgens een woordvoerder van het tijdschrift, dat jaarlijks 800 artikelen publiceert, gaat het echter om een uitzondering: “We trekken drie tot vijf artikelen per jaar in. Maar dat gaat meestal om onopzettelijke fouten. Heel soms, zoals in dit geval,  is er vermoedelijk sprake van kwade opzet”, aldus Meagan Phelan. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.