Israëlische sonde succesvol naar de maan vertrokken: eerste privémissie ooit

AFP
De Israëlische maanverkenner Beresheet is vanochtend kort voor 03.00 uur Belgische tijd succesvol gelanceerd. De onbemande raket vertrok vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Beresheet zit in een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.

Van op Cape Canaveral in Florida vertrok precies zoals gepland om 02.45 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket van SpaceX. Gevuld met meer dan 450 ton brandstof, een mengsel van kerosine en vloeibare zuurstof, doorbrak het gevaarte na een minuut al de geluidsmuur.

7 weken

Ongeveer drie minuten na lift-off afgeworpen, keerde de eerste rakettrap terug om zoals gepland op een drijvend platform te landen, met het oog op hergebruik. Zowat 33 minuten na de start kwam de Beresheet bij een snelheid van meer dan 35.000 km per uur en meer dan 750 km boven Afrika los van de tweede trap. De naar het Bijbelse boek Genesis genoemde eerste Israëlische Maanverkenner moet na een vlucht van zeven weken op 11 april landen op de natuurlijke satelliet van de Aarde.

Als dat lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Europa heeft één satelliet in een baan rond de maan gebracht. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter. Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen.

“Het is een grote stap voor Israël en een grote stap voor de Israëlische technologie”, parafraseerde een begeesterde premier Benjamin Netanyahu de beroemde woorden die Neil Armstrong als eerste mens op de Maan heeft uitgesproken.

Vlag op de maan

Beresheet is Hebreeuws voor ‘in den beginne’. De sonde is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Hij moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een thora. De maansonde is ontwikkeld door de organisatie SpaceIL. Die was in 2011 opgezet voor een prijsvraag van Google. Na enkele dagen op het oppervlak van de Maan zal de sonde de geest geven.

De voor de bouw benodigde 100 miljoen euro kwam bovenal van private investeerders, in het bijzonder SpaceIL. De drie voorgangers op de maan deden dat vooral met overheidsgeld. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een privésonde op de maan zou landen. 

De Falcon lanceerde ook de Indonesische Nusantara Satu satelliet en een experimentele kunstmaan van de Amerikaanse luchtmacht.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman huysentruyt

  De reis naar de maan duurt uiteraard geen 7 weken. De sonde wordt eerst in een baan om de maan gebracht om het magnetische veld te onderzoeken. Na het onderzoek landt de sonde op de maan.

 • herman huysentruyt

  De reis naar de maan duurt uiteraard geen 7 weken. De sonde wordt eerst in een baan om de maan gebracht om het magnetische veld te onderzoeken. Na het onderzoek landt de sonde op de maan.

 • dirk de smet

  wat moeten die daar gaan doen???? met wat zijn we hier bezig?????

 • jan verbruggen

  Wie gelooft deze onzin ? Zeven weken om naar de maan te vliegen. Deze raket zou dan vliegen met een snelheid van nog geen 300 km/u. Of gaan ze soms per Tesla ? Trouwens Israël zou daar beter wegblijven. Ze hebben al eens een gat in de ozonlaag veroorzaakt door hun kernproeven op de zuidpool. Wat zal het volgende zijn ?

 • Pierre Godrie

  Kan iemand mij vertellen waarom het zeven weken duurt eer ze op de maan zijn? In 1969 duurde het maar vier dagen. Hier is een reukje aan.