Israëlische robot vereeuwigt maanmissie met selfie

De Israëlische maanlander Beresheet maakte een selfie met de aarde en een Israëlische vlag.
SpaceIL De Israëlische maanlander Beresheet maakte een selfie met de aarde en een Israëlische vlag.
De Israëlische maanlander ‘Beresheet’ – vrij vertaald naar ‘Genesis’ – die de nacht van 21 op 22 februari gelanceerd werd, zorgt voor primeurs. De robot is een onderdeel van de eerste private maanmissie en draagt een bibliotheek van 30 miljoen pagina’s met zich mee. Een glorieuze selfie om het moment te vereeuwigen, mocht niet ontbreken.

Beresheet, een maansonde zo groot als een wasmachine, maakt deel uit van de allereerste maanmissie van Israël. Bijna twee weken geleden werd de robot richting de maan gelanceerd. Intussen reisde hij al zo’n 37.600 kilometers: een goed moment om een mooie foto te maken.

Op het kiekje pronkt de maanlander op de voorgrond, en hij lijkt wel te zwaaien met de Israëlische vlag. Daarop staan de woorden “am Ysrael chai” geschreven, vertaald betekent dat “het volk van Israël leeft”. En daarachter onze aarde: België is jammer genoeg niet zichtbaar, Australië wel als je goed kijkt.

Mislukte selfie
Zoals bij elke geslaagde selfie ging er bij Beresheet overigens ook een mislukt exemplaar aan vooraf. Daarop is vooral de vlag duidelijk te zien, en van de aarde zie je niets meer dan een dun zilverkleurig lijntje.

(Lees verder onder de foto)

Aan een geslaagde selfie gaat meestal ook een mislukt exemplaar vooraf.
SpaceIL Aan een geslaagde selfie gaat meestal ook een mislukt exemplaar vooraf.

Eerste private maanmissie

De eerste private maanmissie van Israël werd bijna twee weken geleden gelanceerd door een Falcon 9-raket van Elon Musks SpaceX. Aan boord de robot ‘Beresheet’ die een (relatief) kleine metalen disk met zich meedraagt. Daarop staan zo’n 30 miljoen pagina’s gebrand met informatie over de menselijke beschaving. De bedoeling is dat die schijf achterblijft op de maan en er zo’n zes miljard jaar zal overleven. Op die manier kunnen onze verre afstammelingen leren uit de fouten die hun voorouders al maakten. 

Vermoedelijk landt Beresheet op 11 april 2019. Dan zal Israël het vierde land in rij zijn – na de VS, Rusland en China – om een robot op de maan te zetten.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssens

    Daarom zullen we nooit geen aliens tegenkomen: iedereen is gewaarschuwd dat het virus genaamd mens sinds 1969 besmettelijk is naar andere plaatsen dan de aarde.