Israëlische robot nog maar 1 stap verwijderd van succesvolle maanlanding

De lander is ontwikkeld door de non-profitorganisatie SpaceIL en Israel Aerospace Industries (IAI) en draagt de naam Beresheet. Het is een toepasselijke naam. Beresheet is namelijk niet alleen de allereerste Israëlische maanlander, maar ook nog eens de eerste private maanlander die - als alles goed gaat - daadwerkelijk voet op de maan gaat zetten.
RV De lander is ontwikkeld door de non-profitorganisatie SpaceIL en Israel Aerospace Industries (IAI) en draagt de naam Beresheet. Het is een toepasselijke naam. Beresheet is namelijk niet alleen de allereerste Israëlische maanlander, maar ook nog eens de eerste private maanlander die - als alles goed gaat - daadwerkelijk voet op de maan gaat zetten.
De Israëlische maanlander ‘Beresheet’ – vrij vertaald naar ‘Genesis’ – die de nacht van 21 op 22 februari gelanceerd werd, zweeft eindelijk in een baan rond de maan. Dat is een belangrijke stap in zijn missie, eentje waarop de maanlander zich al enkele weken op voorbereidde. Nu rest er nog maar één doel: landen op de maan.  

Nadat de maanlander in februari door SpaceX gelanceerd werd, moest die heel wat snelheid zien te verkrijgen. Daarom draaide Beresheet eerst enkele rondjes rondom de aarde. Vandaag was het dan eindelijk zover en zou de robot een manoeuvre uitvoeren waarmee het aan de zwaartekracht van de aarde zou ontsnappen.

Dat manoeuvre werd met succes uitgevoerd. Maar goed ook, anders zou het toestel ergens in het zonnestelsel beland zijn.

Primeurs

Dat betekent overigens ook dat Israël zichzelf het zevende land ter wereld mag noemen dat erin slaagde om een ruimtetoestel in een baan rond de maan te lanceren. Als alles verloopt zoals gepland, zal de Israëlische robot volgende week, op 11 april, ook voet zetten op de maan. Daarmee zal Beresheet het allereerste privé-gefinancierde ruimtetuig zijn dat op de maan landt. 

Zulke primeurs moeten vastgelegd worden, zo dacht ook de maanlander. Die vereeuwigde zijn ruimtemissie met een selfie waarop hijzelf, de Israëlische vlag en – hoe kan het anders – de maan staan. Op de achtergrond van de selfie pronkt overigens ook onze aarde.

Beresheet, de Israëlische vlag, de maan en de aarde.
AFP Beresheet, de Israëlische vlag, de maan en de aarde.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.