Israël lanceert eerste sonde naar de maan

REUTERS
Israël lanceert in de nacht van donderdag op vrijdag voor het eerst een sonde naar de maan, zo heeft de Israëlische organisatie SpaceIL vandaag bekendgemaakt.

Bedoeling is dat vrijdagmorgen om 02.45 uur Belgische tijd vanop Cape Canaveral in Florida een Falcon-9 draagraket van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX vertrekt, om de Beresheet naar de maan te slingeren. De landing van de sonde is voor 11 april voorzien.

Als het lukt, wordt de joodse staat na de grootmachten VS, Rusland en China het vierde land dat erin slaagt een ruimteschip een zachte landing op de natuurlijke satelliet van de Aarde te laten maken.
 

Geld

De onbemande sonde weegt 585 kilo en is anderhalve meter hoog. Het ding moet een Israëlische vlag op de maan neerplanten en het magnetisch veld onderzoeken.

De bouw van de maanverkenner heeft omgerekend 84 miljoen euro gekost. Bovenal is het geld van private investeerders gekomen, zoals van de Israëlische miljardair Morris Kahn. SpaceIL geniet ook steun van het Israëlische ruimtevaartbureau (ISA) en Israël Aerospace Industries (IAI).

“De landing zal een droom van de joodse staat in vervulling doen gaan”, zei Kahn die ook voorzitter van SpaceIL is. 

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.