Exclusief voor abonnees

INTERVIEW. Opgepast voor de kleinste speekseldruppels! De professor die eerst hoongelach kreeg, heeft gelijk

Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren.
Ton van Til Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren.
Hij oogstte twee maanden geleden vooral hoongelach toen hij beweerde dat het coronavirus tot 20 meter ver verspreid zou kunnen worden in een wielerpeloton. Vandaag blijkt dat zelfs microscopisch kleine speekseldruppels vol risico’s zitten. “Al 21 jaar onderzoek ik een oersaai onderwerp en nu is het plots hot”, zegt professor Bert Blocken. “Ventileren wordt mogelijk even belangrijk als handen wassen.”

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Beate Liefkens

  Momenteel 80 besmettingen per dag op 11 miljoen inwoners....die profs en specialisten kunnen heel goed van een muis een olifant maken...

 • Johan Vervaeck

  Als er in een varkensstal één varken de griep heeft, moet je zo vlug mogelijk maatregelen nemen voor gans de stal. Daarbij wordt steeds gekeken hoe er bij deze dieren geventileerd wordt. Waar komt de lucht binnen en waar gaat hij terug buiten. Eerste regel voor een varkenshouder.

 • Sonja Mouton

  En alle nieuwbouw moet ventilatie-potdicht zijn! Helemaal verkeerd vrees ik. Natuurlijk verluchten via spleten en kieren, zoals vroeger: beter en goedkoper denk ik.

 • Katia Blancmont

  Vox clamans in deserto.. maar de regering is potdoof. We hebben de politiekers die we verdienen en doen er niks tegen.

 • Nancy Verbraeken

  Elke veeteler (boer) weet al 100 jaar dat verluchten het allerbelangrijkste is.