IJs op Zuidpool smelt steeds sneller, zeeniveau stijgt meer dan ooit

Antarctica heeft ongeveer drie biljoen ton ijs verloren sinds 1992, wat de zeespiegel met 7,6 millimeter deed stijgen. Verontrustend daarbij is dat de snelheid waarmee het ijs smelt de voorbije vijf jaar verdrievoudigde.
thinkstock Antarctica heeft ongeveer drie biljoen ton ijs verloren sinds 1992, wat de zeespiegel met 7,6 millimeter deed stijgen. Verontrustend daarbij is dat de snelheid waarmee het ijs smelt de voorbije vijf jaar verdrievoudigde.
Antarctica heeft ongeveer drie biljoen ton ijs verloren sinds 1992, wat de zeespiegel met 7,6 millimeter deed stijgen. Verontrustend daarbij is dat de snelheid waarmee het ijs smelt de voorbije vijf jaar verdrievoudigde. Dat blijkt uit een studie van een internationaal team onderzoekers, die het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde.

De studie gebruikte 24 verschillende schattingen op basis van satellietgegevens. Voor 2012 veroorzaakten warme oceanen een verlies aan ijs in Antarctica van 76 miljard ton per jaar. Daardoor steeg het zeeniveau ieder jaar 0,2 millimeter. Sindsdien is er een sterke toename geweest, een verdrievoudiging, waarbij het continent 219 miljard ton ijs per jaar verloor tussen 2012 en 2017. Ieder jaar stijgt het zeeniveau daardoor 0,6 millimeter.

"Enkele van de veranderingen waarmee Antarctica geconfronteerd is, zijn reeds onomkeerbaar zoals het verlies van enkele gebieden schelfijs - ook wel ijsplateaus genoemd. Maar er is veel dat wij kunnen verhinderen of terugschroeven", meent Martin Siegert van het Imperial College London.

Pinguins in Antartica.
AFP Pinguins in Antartica.

Belangrijke indicator van klimaatverandering

De onderzoekers zeggen dat de ijslagen van Antarctica, een belangrijke indicator van klimaatverandering en een drijvende kracht achter de stijging van de zeespiegel, genoeg water bevatten om het zeeniveau wereldwijd te laten toenemen met 58 meter. De resultaten zijn afkomstig van een groot klimaatonderzoek van 84 wetenschappers van 44 internationale organisaties.

"Lange tijd hebben we vermoed dat veranderingen in het klimaat van de aarde een impact hebben op de ijslagen aan de polen", zei professor Andrew Shepher, een leidende onderzoeker aan de Universiteit van Leeds. "Het continent zorgt ervoor dat de zeeniveaus vandaag sneller stijgen dan op eender welk moment de voorbije 25 jaar. "Het moet voor onze regeringen, die we vertrouwen, een aanleiding zijn om onze kuststeden en - gemeenten te beschermen", vindt Shepherd."

REUTERS91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ken DeRaedt

  Tis toch al om zeep

 • Karel Valgaern

  Glenn De Boeck: het verschil is dat er toen geen mensen leefden die jammeren over elk drupje water dat er valt, of over de energiekosten zuurden, of zich niet aanpasten terwijl rijden bij sneeuwbuien.....

 • Ferdinand Engelbeen

  "De regeringsleiders die we vertrouwen" hebben al gereageerd: de klimaatdoelstellingen die Europa oplegt tegen 2030 worden met 5% opgetrokken. Hoe we dat gaan realiseren in ons dichtbevolkt landje is nog maar de vraag. De kosten worden in elk geval gigantisch, véél hoger dan de dijken binnen 100 jaar met een meter verhogen. De baten? Misschien dat we dank zij die maatregelen de zeespiegel met 0,00001 mm/jaar minder kunnen laten stijgen?

 • Maarten Vangeel

  Sommige reacties zijn toch echt lachwekkend...

 • rik lagrou

  Sorry mensen ,maar er zijn meerdere vulkaan aan spuwen dit is onder de aarde Wie weet hoever deze gaan Sinds wanneer Zijn die onderaan met elkaar verbonden??Als europese parlement of die gebouwen men nu aan vernieuwen zijn in brussel geen zonnepanelen -enkel Vlaanderen??palmolie van oosten- koolzaadolie van EU ??