Hoofdcamera van Hubble Ruimtetelescoop uitgevallen

De Hubble-ruimtetelescoop
AP De Hubble-ruimtetelescoop
Omwille van een hardwareprobleem is de hoofdcamera van de Amerikaans-Europese Hubble-ruimtetelescoop (HST) uitgevallen, zo heeft space.com vandaag op gezag van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld.

Het probleem met de WFC-3 deed zich dinsdag om 18.23 uur Belgische tijd voor. De NASA vertelde over de oorzaak niets meer dan dat het om een hardwareprobleem gaat en dat de camera reserve-elektronica bezit om hem weer aan de praat te krijgen. Hoeveel tijd dit zou vergen is onduidelijk. 

De WFC-3 werd in 2009 geïnstalleerd tijdens de laatste servicemissie naar de in 1990 gelanceerde kijker die de astronomie danig op zijn kop zette. De Hubble voert nog drie andere actieve camera’s mee die wel blijven observeren.

NASA ligt zelf gedeeltelijk stil door de ‘shutdown’, de sluiting van overheidsdiensten ten gevolge van het begrotingsconflict tussen het Congres en president Donald Trump.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.