Hittekaarten onthullen gigantische rode vlek in Stille Oceaan: zeewater tot 6 graden warmer dan normaal

photo_news
In de Zuidelijke Stille Oceaan, ten oosten van Nieuw-Zeeland, is er op hittekaarten een donkerrode vlak verschenen. Het zeewateroppervlak is er tot wel zes graden warmer dan normaal. Een uniek verschijnsel dat wellicht veroorzaakt werd door een “anti-cycloon” of gebrek aan wind.

De gigantische rode vlek – die ongeveer vier keer groter dan Nieuw-Zeeland is – strekt zich uit over de Zuidelijke Stille Oceaan. Het water zou er normaal zo’n 15 graden warm moeten zijn, in werkelijkheid is het er wel 20 graden warm.

“Het is momenteel het grootste oceaanoppervlak waar het bovengemiddeld warm is”, aldus James Renwick, klimaatonderzoeker en professor Geografie aan de Victoria University in Wellington. En dat het er minstens vier graden warmer is dan gemiddeld, is bijzonder frappant volgens Renwick. “Normaal verschilt de zeetemperatuur niet veel.”

Oorzaak

De klimaatonderzoeker sluit niet uit dat de warme oceaantemperatuur gelinkt is aan de uitstoot van broeikasgassen. Anderzijds gelooft hij meer in de verklaring waarbij een gebrek aan wind de hoofdrol speelt. Volgens hem gaat het om een combinatie van een hogedrukgebied en een gebrek aan wind: “Waarschijnlijk gaat het om een dunne laag water die opgewarmd is, en er is al enkele weken geen wind geweest om die laag terug af te koelen”.

In de Zuidelijke Stille Oceaan, ten oosten van Nieuw-Zeeland, is er op hittekaarten een donkerrode vlek verschenen.
ospo.noaa.gov In de Zuidelijke Stille Oceaan, ten oosten van Nieuw-Zeeland, is er op hittekaarten een donkerrode vlek verschenen.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bram Rogge

  Het wordt wel stilaan duidelijk dat onze planeet, hoe langer hoe meer, zorgwekkende symptomen vertoont. Wat hier de juiste oorzaak van is is voorlopig nog een raadsel. Het is echter nog een veel groter raadsel waarom de zelfverklaarde experten hieronder nog steeds blijven vast steken in de ontkenningsfase. Moge hun wekker snel aflopen.

 • Gerard Braeckmans

  Albert de Zwijger, en omdat de oceanen dalen worden de bergen steeds hoger. En dat is dan weer een probleem om er over te vliegen.

 • Bernd Vaes

  Die vlek vier keer groter dan Nieuw-Zeeland? Dan moet de schrijver van dit artikel toch eens aardrijkskunde leren. Die vlak is veel, veel groter dan vier keer dat land. Bovendien is het verschijnsel van zulke verhoogde temperaturen helemaal niet abnormaal.

 • Karel Van Geel

  De klimaat “exporten” zullen weer een rondje paniek zaaien terwijl ze in het geheel de oorzaak niet kennen en de natuur gewoon zijn gang zoals ze dat al miljarden jaren doet.

 • Rik Raadsman

  Terechte bemerking.het is een lokale onderzeese opwarming door een scheur in de aardkorst waardoor het continent Oceanië zich verplaatst.Hetzelfde gebeurt door India en de Himalaya.de ontginningen zorgen voor een verandering in de aardse oppervlaktespanningen,hetgeen zichtbaar is door de laatste uitbarstingen en weersveranderingen.het stof en vrijgekomen gassen hebben invloed op onze atmosfeer en zonnestralen (invloed) .