Hier kan je komende nacht het meeste vallende sterren spotten (tot één per minuut)

Lichtvervuiling is de grootste boosdoener. Ga daarom op een donkere plek staan, ver weg van alle stadslicht, om een vallende ster te kunnen spotten.
Thinkstock Lichtvervuiling is de grootste boosdoener. Ga daarom op een donkere plek staan, ver weg van alle stadslicht, om een vallende ster te kunnen spotten.
De aarde koerst de komende dagen weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert. Die zullen komende nacht vooral te zien zijn ten zuiden van Samber en Maas, meldt Meteovista. In het westen trekt (sluier)bewolking over, waardoor de kans op het zien van meteoren kleiner is.

Komende nacht zijn in het binnenland opklaringen voorspeld. Vooral in het zuiden en oosten is het helder met soms een beetje sluierbewolking. In het westen is de (sluier)bewolking veel dikker. Hoewel de piek pas in de nacht van zondag op maandag valt, zijn ook komende nacht al veel meteoren te zien. 

Zo spot je de vallende sterren

Rond 3.30 uur is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren zichtbaar. "Op dat tijdstip moet je naar noordoosten kijken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien", zegt Meteovista. 

Dit jaar zouden er bovendien veel meer meteoren te zien zijn dan vorig jaar. Doordat het tijdens de pieknacht nieuwe maan is, is het namelijk extra donker. Maar om het maximale aantal vallende sterren te zien, kan je best ook een donkere plek opzoeken. Trek bij voorkeur naar het platteland, waar er minder lichtvervuiling is dan de stad. 

"Op echt donkere plaatsen zou er op het moment van maximale activiteit wel gemiddeld één meteoor per minuut kunnen te zien zijn", aldus de Koninklijke Sterrenwacht van België. 

Stofdeeltjes

De Perseïden-meteorenzwerm is een wolk van kleine stofdeeltjes die achtergelaten wordt door de komeet Swift-Tuttle. De meeste deeltjes zijn niet groter dan een zandkorrel. 

Elke zomer kruist de aarde de baan van de komeet, waardoor er ook stofdeeltjes in contact komen met onze atmosfeer. Wanneer ze botsen met onze dampkring, branden ze op en ontstaat er een korte lichtstreep die wij vanaf aarde waarnemen als een vallende ster. 

De naam van de Perseïden wordt ontleend aan het sterrenbeeld Perseus, dat je 's nachts in het noordoosten van de hemel ziet opduiken. Vanuit ons perspectief lijkt het alsof de meteoren vanuit het sterrenbeeld voortkomen, hoewel dat slechts gezichtsbedrog is. Omdat de meteoren zich zo ver weg bevinden, lijken ze allemaal uit hetzelfde punt te vertrekken, terwijl ze in feite in een parallelle baan vliegen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leen Seghers

  Oooh, ik heb er veel gezien, rond 1u., wel in Noorwegen.....schitterend !

 • emiel wouters

  vallende sterren, het kwam als regen naar beneden. Wensen dat ik gedaan heb, vooral dat het stopte met regenen. En of die uitkwam het stopte niet.

 • Fabrizio Michiels

  Tip... kijk vandaag

 • Ramon Simon

  Zoals die bloedmaan, we hebben geen maan gezien.