Exclusief voor abonnees

Het ketogeen dieet: hoop of hype?

Het dieet schrijft weinig koolhydraten en eiwitten voor. Vetrijke producten als boter, room, spek en avocado zijn daarentegen wel van belang.
Shutterstock Het dieet schrijft weinig koolhydraten en eiwitten voor. Vetrijke producten als boter, room, spek en avocado zijn daarentegen wel van belang.
Vasten om te genezen: de 'vader' van de Westerse geneeskunde Hippocrates raadde het al aan. Nu is het ketogeen - extreem koolhydraatarm - dieet populair. Maar is het lichaam er echt bij gebaat?

Het is op z'n minst een hype te noemen: het ­ketogeen dieet slaat aan onder mensen die snel gewicht willen verliezen. Wie kiest voor een ­ketogeen dieet, een 'wonderdieet', eet extreem weinig koolhydraten, die zitten in zetmeelrijke producten als granen, brood, pasta en aardappelen en in producten met suiker.

Vaak gaat het om minder dan 20 gram koolhydraten per dag. Het dieet schrijft ook weinig eiwitten voor. Vetrijke producten als boter, room, spek en avocado zijn daarentegen wel van belang.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jenthe Huysmans

    Dat voeding ziekten kan voorkomen en zelfs kan genezen blijft heel moeilijk voor de meeste dokters, liever sturen ze weg met een hoop medicatie. Natuurlijk zijn er ook veel patienten die liever slikken dan moeite doen maar de nadruk zou veel meer op voeding moeten liggen.

Video