Exclusief voor abonnees

Helpen we vreemden in nood nu wel, of toch niet?

Nieuw onderzoek stelt dat we mensen in nood toch helpen

Schuilt er dan toch meer barmhartige Samaritaan in onszelf dan we denken?
Kos Schuilt er dan toch meer barmhartige Samaritaan in onszelf dan we denken?
“We helpen vreemden in nood wél.” Althans, dat beweert een nieuwe, wijdverspreide studie, die het zogenaamde ‘omstandereffect’ ontkracht. Dat we enkel toekijken als een ander in gevaar is, is een mythe, concluderen zij na het bekijken van honderden beelden van beveiligingscamera’s. Maar de conclusie klopt niet helemaal, zeggen critici dan weer.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Heb al een paar keer het deksel op mijn neus gekregen door anderen te helpen. Toch blijf ik het doen, ik zou anders niet met mezelf kunnen leven.

 • rud beernaert

  Heb reeds veel mensen geholpen, maar speel er dikwijls slecht mee uit.

 • Wilfried Ingels

  Was nog vrij jong denk zo 20 jaar.Er stond een jong koppeltje te liften en ik stopte.Toen ze zeiden we moeten naar daar.Ik zeg ja kom maar mee terwijl ik daar niet moest passeren.Maar wou zo vriendelijk zijn hen mee te nemen. Wat ik vergeten was mijn vest lag achteraan in de auto.Wat stelde ik vast portefeuille gestolen.Sedert dan nam ik niemand meer mee.Ben ook niet meer zo goed om mensen in nood te helpen.Lesje geleerd.

 • Fred Debroek

  Zegt de wetgeving niet dat men nooit recht in eigen handen mag nemen? Doet men iets verkeerd dan vervolgen ze u en kan het zuur opbreken. Dat ze maar verder doen hoe ze bezig zijn en zal beter worden.

 • Jan De Korte

  Dominique Hermys ge zoudt toch voor minder niet meer helpen. In Spanje onlangs iemand veroordeelt omdat hij de handtas terug willde pakken, de dieft valt ongeluk met de dood tot gevolg. Man wordt veroordeeld tot een boete en gevangenisstraf. ONVOORSTELBAAR toch.