Helft Peruviaans gletsjeroppervlak gesmolten in halve eeuw tijd

De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran.
AP De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran.
De voorbije halve eeuw is onder druk van de klimaatverandering 51 procent van het gletsjeroppervlak in Peru gesmolten. Dat heeft het nationale waterinstituut ANA meegedeeld. 

"Gletsjers zijn ecosystemen die zeer gevoelig zijn aan klimaatverandering. In de loop van de voorbije decennia zijn de gevolgen meer duidelijk geworden, wat heeft geleid tot een opmerkelijke vermindering van de gletsjermassa en de vorming van nieuwe meren", zo stelt ANA in een rapport over de periode 1948-2019. 

De meer dan vijf kilometer lange gletsjer Pastoruri, één van de trekpleisters in het nationale park van Huascaran, is het meest getroffen. Meer dan de helft van het oppervlak is gesmolten.

Peru telt 2.679 gletsjers met een totale oppervlakte van 2.000 vierkante kilometer. Meer dan 70 procent van alle tropische gletsjers ter wereld ligt in het bergachtige Zuid-Amerikaanse land.

De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran in 2001 en 2007.
AFP De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran in 2001 en 2007.
De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran.
AP De Pastoruri-gletsjer in het nationale park van Huascaran.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vladimir De Leeuw

  Zo gaat dat nu eenmaal met een immer veranderend klimaat. Tijdens de ijstijden ligt er massa's sneeuw en tussen de ijstijden verdwijnt dit weer en wordt het overal warm. Het leven is gelukkig gemakkelijker als het aangenaam warm is dan als er overal ijs ligt, want dan vind je nergens nog eten. Spijtig genoeg kunnen wij niets aan de klimaatveranderingen doen, dat is een zuiver natuurverschijnsel waar we mee moeten leven.

 • Clarisse De Cock

  De aarde warmt op en we weten allemaal de oorzaak maar doordat de maatregels de multinationals treffen wordt er niets gedaan. We lanceren nog steeds raketten af met satellieten die de mensheid zal verbeterden en we zijn nog steeds voorstander om met het vliegtuig op reis te gaan.

 • Ken Verbruggen

  Het is een klimaatcomplot. Seizoensschommelingen zijn van alle tijden. Je hebt 11 jarige cycli van de zon waardoor het 11 jaar warm en 11 jaar koud is. Binnen een paar jaar groeit dat terug aan. We zitten nu in de warme jaren. Binnen een paar jaar vriest het weer de stenen uit de grond.

 • Bert Pelgrims

  Om dan te durven beweren dat de mens de oorzaak is van deze opwarming is een grote leugen van de pers, de Aarde en zon komen dichter bij elkaar, dat is alles maar alles is goed om de mensen bang te maken, net zoals het chinees virus, daar leeft de pers van.