Exclusief voor abonnees

Heeft demarreren nog wel zin? Volgens de wetenschap rijden wielrenners beter in het peloton

Reuters
Wielrenners die zich schuilhouden in het peloton besparen opvallend veel energie, blijkt uit onderzoek. Die kennis kan van invloed zijn op de koers. Heeft demarreren nog wel zin?

Kunnen wetenschappelijke bevindingen aan de vooravond van de Tour de France aanvalslustige wielrenners de moed in de klikschoenen doen zinken? De Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven hebben in een gezamenlijk project gemeten, becijferd en geverifieerd dat wie zich schuilhoudt in de achterste regionen van het peloton veel meer energie bespaart dan tot dusver is aangenomen.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Anseeuw

  Is het alsof de renner in de staart van het peloton 12 tot 15 per uur fietst? Dat die onderzoekers maar eens hun rekenmachientje laten liggen en hun fiets een keer pakken. Ze zullen er rap uitwaaien.

 • Ronny Deckers

  Juist ja. Dus als Thomas op avontuur trekt, moeten jullie niet te veel inspanningen doen. Die komt vanzelf wel terug gewaaid. Dat is immers totaal onmogelijk. Een ontsnapping tot een goed einde brengen :). Tenzij misschien op de Stelvio, of de Ventoux, of de....

 • François Nuyts

  Dat die wetenschappers zich nu eens met andere en belangrijke zaken bezig houden zeg . Moet je een wetenschapper zijn om te weten dat je in het peloton veel minder inspanningen moet doen dan in de aanval . Komaan zeg aub he .

 • Giovanni Vigato

  Ze hebben weer opnieuw het warm water uitgevonden, alsof we dat 50 jaar geleden al niet wisten. Vraag het maar aan de eerste de beste wielertoerist.

 • Marc Van der Vloedt

  Vanaf dat één wagonnetje een fout maakt moet de trein bestraft worden ! Misschien zal de wielerwedstrijd dan echt eens een "krachtmeting" worden tussen de besten van iedere ploeg.Kijk dan meer naar de kamikaze rijstijl, de ellebogen en het wieltje tikken en het hinderen tot positie kiezen om alsnog de duurste elite trein niet altijd automatisch te laten winnen.