Grote schat Deense koning Blauwtand ontdekt: "De vondst van mijn leven"

Een deel van de ontdekte munten.
rv Een deel van de ontdekte munten.
In een akker op het Baltische eiland Rügen in Noord-Duitsland hebben archeologen een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk doormidden gehakte munten.

Zo'n honderd van deze muntstukken kunnen worden toegewezen aan het bewind van de legendarische Deense koning Harald Blauwtand (910-987). Archeologen noemen het de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

Een deel van de schat.
AFP Een deel van de schat.

De vondst kwam er na een puur toevallige ontdekking van hobby-archeoloog René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko, die in januari met een metaaldetector aan het wandelen waren op het eiland. Nabij het dorp Schaprode ontdekten ze een stuk metaal, waarvan ze toen nooit gedacht konden hebben dat het tot deze immense schat zou leiden. "Het was de vondst van mijn leven", aldus Schön, die na drie maanden eindelijk het stilzwijgen mag doorbreken. 

Afgelopen weekend werd een stuk land van 400 vierkante meter afgegraven, waarna de schat zich blootgaf. 
"De schat is de grootste afzonderlijke vondst van Blauwtand-munten in de regio van de zuidelijke Oostzee en is daarmee van uitzonderlijke betekenis", zegt archeoloog Michael Schirren van de Dienst Cultuur en Erfgoed van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vor-Pommeren.

Amateurarcheologen René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko aan de slag.
AFP Amateurarcheologen René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko aan de slag.

De meest waarschijnlijke hypotheses luidt dat medewerkers van koning Harald I van Denemarken (Harald Blauwtand) de schat hadden begraven na een verloren veldslag in 986. Harald vluchtte daarna naar Pommeren, waar hij een jaar later overleden zou zijn.

Al in 1872 en 1874 werden op enkele kilometers afstand op het eiland Hiddensee de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt. Blauwtand, geboren als een Viking, wordt beschouwd als de stichter van het Deense Rijk, die het land heeft opgericht, het christendom heeft geïntroduceerd en hervormingen heeft doorgevoerd.

Bluetooth is naar deze koning vernoemd.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Van Crombruggen

  De vondst van mijn leven, dat zei een politicus ooit ook toen hij de belastingen op het gepeupel uitvond.

 • Theo Schuermans

  Er ligt nog veel verborgen dat we niet weten.

 • christianne bruyland

  monumentale vondst, gasten kregen allicht de kick van hun leven..

 • Kevin Buekenhoudt

  En de eerlijke vinder kreeg de helft van de waardevolle vondst?

 • Febe Chapin

  Vandaar ook Bluetooth.