Grote hoeveelheid water op 'hete Saturnus' verrast astronomen en maakt vorming planeten verwarrender

Een illustratie van Wasp-39b en haar ster.
NASA Een illustratie van Wasp-39b en haar ster.
Een planeet buiten ons zonnestelsel blijkt veel meer water te bevatten dan gedacht. Het gaat om een exoplaneet op een afstand van 700 lichtjaar die qua grootte vergelijkbaar is met Saturnus. Volgens de onderzoekers betekent dit dat exoplaneten heel andere samenstellingen kunnen hebben dan de hemellichamen uit ons eigen zonnestelsel.

De astronomen baseren zich op gegevens afkomstig van de Hubble- en Spitzer-ruimtetelescoop, die het optisch spectrum van de exoplaneet WASP-39b in kaart brachten via metingen met spectrografen. Daaruit blijkt dat de atmosfeer van de gasreus opvallend veel water herbergt, namelijk drie keer zoveel als Saturnus.

Deze vondst is opmerkelijk, omdat WASP-39b erg dicht rond zijn ster cirkelt. De afstand tussen de ster en de exoplaneet is slechts een achtste deel van de afstand tussen onze zon en Mercurius, terwijl de planeet in slechts vier dagen zijn baan om de ster voltooit. De planeet kent een zogenaamde gebonden rotatie. Altijd is dezelfde zijde van de planeet naar de ster gericht, waardoor de temperatuur kan oplopen tot ongeveer 750 graden Celsius.

NASA

Door de korte afstand staat de planeet te boek als een 'hete Saturnus', waardoor niet werd verwacht dat relatief grote hoeveelheden water in de atmosfeer zouden worden gedetecteerd. De onderzoekers hadden wel verwacht waterdamp te vinden, maar niet in zulke hoeveelheden. Op basis daarvan menen ze dat de atmosfeer een grote hoeveelheid zwaardere elementen moet bevatten.

Dat betekent dat de planeet vermoedelijk ooit is gebombardeerd door ijsachtig materiaal, dat is opgehoopt in de atmosfeer. Dit is volgens de onderzoekers alleen mogelijk geweest als WASP-39b is ontstaan op een veel grotere afstand van zijn ster, wat dan weer impliceert dat de zou zijn 'gemigreerd' door het bewuste planetenstelsel. Voor de astronomen betekent dit dat de vorming van planeten veel complexer en verwarrender is dan tot nu toe werd aangenomen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Dierckx

  Ze kunnen al heel wat, maar elke nieuwe ontdekking bewijst hoe weinig we weten. Het moment dat de kennis groter wordt dan de aangeboren menselijke arrogantie die verhinderd dat een mens af en toe zegt dat hij het niet weet is nog ver weg.

 • Geert Matthys

  We geraken hier toch nooit weg dus allemaal nutteloze info.

 • Tim Claes

  De denkfout die de mens al eeuwen maakt, hetzij vanuit een relgieuze, hetzij vanuit een wetenschappelijke visie, is dat hij denkt dat zijn bestaan de norm is voor elk ander bestaan.

 • Jan Verstrepen

  En hebben ze daar ook de vrijgestelde hoeveelheid water per gezin afgeschaft zodat de CEO van de watermaatschappij nog enkele honderdduizend € meer zou krijgen???

 • Sobek Wessels

  Ach we weten nog heel veel niet . Ik denk dat alles mogelijk is in het universum !