Grootste radiotelescoop ter wereld van 1 vierkante km kan terugblikken tot net na oerknal

AFP
Het ontwerp voor de grootste radiotelescoop ter wereld is klaar. Bedoeling is om volgend jaar in de outback van West-Australië te beginnen met de bouw van de SKA, ofte de ‘Square Kilometre Array’, een verwijzing naar de totale netto schoteloppervlakte van 1 km².

Het volledige gebied dat radiosignalen vanuit de ruimte moet opvangen beslaat inderdaad meer dan 1 miljoen vierkante meter. In Zuid-Afrika komt de tweede hoofdcomponent van de megatelescoop met een doorsnede tot 5.000 km. In 2028 zou hij operatief moeten zijn. SKA zou in de ruimte moeten kunnen kijken tot net na de big bang.

Lange tijd was er een strijd tussen Zuid-Afrika en Australië om de allergrootste radiotelescoop ooit te mogen bouwen. Het project van ongeveer 1,5 miljard euro werd uiteindelijk aan beide landen toegekend. Nog een tiental andere landen zijn betrokken. Nederland kocht zich in voor 30 miljoen euro en ook Canada, China, Frankrijk, India, Italië, Nieuw-Zealand, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk doen mee.

De melkweg boven 6 van de 36 antennes van de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) in de West-Australische outback, al een voorbereiding op SKA.
EPA De melkweg boven 6 van de 36 antennes van de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) in de West-Australische outback, al een voorbereiding op SKA.

De SKA zal bestaan uit duizenden antennes die gespreid worden over de wereld. Er zijn twee centra: Zuid-Afrika en West-Australië, respectievelijk SKA-midden en SKA-laag, verwijzend naar midden- en laagfrequentie. Al die antennes moeten met elkaar in verbinding staan om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de ruimte. Zo zijn er in Australië 65.000 optische glasvezelkabels nodig om de enorme hoeveelheid aan data van de 132.000 laagfrequentie-antennes te kunnen transporteren.

De centrale supercomputer die alles moet verwerken heeft een rekencapaciteit van maar liefst 100 miljoen pc’s. De SKA zal het universum dan ook gedetailleerder dan ooit kunnen vatten. De radiotelescoop zal zo gevoelig zijn dat hij een luchthavenradar kan waarnemen op een planeet tientallen lichtjaren van hier.

Artistieke impressie van wat SKA moet worden in West-Australië.
SKA Organisation Artistieke impressie van wat SKA moet worden in West-Australië.

Dat zou tot wetenschappelijke revoluties kunnen leiden over het universum en het ontstaan ervan. Er wordt zelfs al luidop gedroomd van een verklaring voor het mysterie van ‘donkere energie’. We zullen ook meer te weten komen over de magnetische velden die het universum doorkruisen, en over hoe die gegenereerd worden.

“Astronomen hopen verder dat de SKA iets zal vinden waar ze al decennialang naar zoeken: een pulsar die in een baan rond een zwart gat cirkelt”, klinkt het. “Zo’n ontdekking zou hen in staat stellen de meest veeleisende test tot nu toe van Einsteins theorie van de zwaartekracht te maken.”

Last but not least: het is ook niet uitgesloten dat het gigantische meetinstrument signalen zou opvangen van buitenaardse beschavingen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Van Biesen

  Enkel al het feit dat je geen sterren kan zien in de ruimte begraaft al de theorieen rond de ruimte, als men geen sterren kan zien is er ook geen lichtsnelheid, dus geen lichtjaren, alles valt in het water. Net zoals de zon geen nucleaire fusie heeft, enkel de uitbarstingen vertonen dit, de buitenkant dus, wat er in de zon zit weet niemand, enkel in de fantasie van de wetenschappers.

 • Leo Peeters -Duym

  @Nick Lersberghe, verdiep je in datgene waarin je zelf gelooft. Zonder te mogen raken aan de dogma's van een constante lichtsnelheid en dat niets zich sneller kan verplaatsen dan de lichtsnelheid, is de oerknal-theorie (oerknal-fantasie) onhoudbaar. Zoek op: Was de lichtsnelheid ooit veel hoger?-- Zoek op: Deze nieuwe theorie daagt Einstein uit: was hij toch mis over de lichtsnelheid? -- Je laatste vraag kan ik hier niet in twee regels uitleggen.

 • Nick Lersberghe

  @Leo Peeters -Duym Ik weet niet waar je dat vandaan haalt maar dat is alleszins al fout. Het heelal zet uit. Licht dat uitgezonden werd kort na de Big Bang kan door dit uitzetten pas nu de Aarde bereiken. Ik weet ook niet hoe je er bij komt dat een model waar de lichtsnelheid hoger was kort na de Big Bang een leeftijd van 6000 jaar voortbrengt. Hoe creationisten er bij komen om het merendeel van de wetenschap te negeren maar wel een heilig boekje aanvaarden, is ook een raadsel.

 • Norbert Bauwens

  Als die dingen nu nog stroom moesten opwekken dan was het helemaal nuttig.

 • Leo Peeters -Duym

  @Peter Janssens, een goede opmerking maar denk nu niet dat wetenschappers daar geen antwoord op hebben. Ze werken met modellen waarin de lichtsnelheid tijdens de zo genaamde ‘oerknal’ miljarden keren sneller was dan nu. Raar, maar waar, creationisten gebruiken ook dat model, waardoor ze kunnen betogen dat de hele sterrenhemel slechts 6000 jaar oud is, of toch zeer jong.