Grootschalige studie bevestigt: fitness helpt kanker voorkomen

Vooral cardiofitness beschermt tegen kanker en alle vormen van hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.
Shutterstock Vooral cardiofitness beschermt tegen kanker en alle vormen van hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.
Een Amerikaanse studie bij diverse groepen mensen toont aan dat wie regelmatig aan fitness doet, beter beschermd is tegen de ontwikkeling van long- en darmkanker.

Onderzoekers van de John Hopkins School of Medicine in Baltimore toonden niet alleen aan dat volwassen mannen en vrouwen die aan cardiofitness doen een lager risico lopen op de ontwikkeling van long- en darmkanker, uit hun analyses blijkt ook dat wie voor de diagnose al fitter was, meer kans maakt om de kanker te overleven.

De studie maakte gebruik van de medische gegevens van 49.143 patiënten tussen 40 en 70 jaar die intensief aan sport deden tussen 1991 en 2009.

Diverse bevolkingsgroepen

De studiegroep was samengesteld uit 46 procent vrouwen, 64 procent blanke mensen, 29 procent zwarte mensen en 1 procent Latino’s. Volgens de onderzoekers was het voor het eerst dat een onderzoek zoveel gegevens van vrouwen en zwarte mensen meenam in de resultaten.

“Onze studie is de eerste die op zo’n grote schaal diverse bevolkingsgroepen bekijkt in relatie tot fitness en de ontwikkeling van kanker”, zegt Catherine Handy Marshall, oncoloog aan de Johns Hopkins School of Medicine.

Volgens de American Cancer Society (ACS) is longkanker de grootste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, darmkanker staat op de derde plaats. Volgens de ACS zullen nog dit jaar 145.600 Amerikanen de diagnose van darmkanker krijgen, 52.020 mensen zullen er ook aan sterven.

Cardio

Volgens de onderzoekers is er “overtuigend bewijs” dat met name cardiofitness beschermt tegen kanker en alle vormen van hart- en vaatziekten.

De meest fitte mensen uit de onderzoeksgroep bleken tijdens de onderzoeksperiode 77 procent minder kans te hebben op de ontwikkeling van longkanker en 61 procent minder kans op darmkanker in vergelijking met de minst fitte.

In hun analyses pasten de onderzoekers de resultaten aan om de effecten te verwijderen die andere factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, body mass index (BMI), diabetes en roken op de uitkomst van het onderzoek zouden kunnen hebben. In het geval van darmkanker pasten ze ook de resultaten aan voor het gebruik van aspirine en cholesterolverlagers.

Wat betreft het sterftecijfer bleek uit de studie dat de mensen uit de meest fitte groep die toch werden gediagnosticeerd met long- en darmkanker, respectievelijk 44 en 89 procent minder kans hadden om te sterven aan deze aandoeningen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charlotte De greef

  Dat verwondert me niets. Sport is voor alles heel erg goed. Een mens is door de natuur gemaakt om iedere dag te bewegen.

 • David Buy

  Dat is ook logisch om je anti stof verband tijdens training een deel gif verband in je lichaam maar ook niet overdreven met sport dat is ook niet gezonde

 • Gerd Peeters

  Dit noemt men dan open deuren instampen, wij wisten dat al veel langer dat sporten gezond is.

 • Marc Geerts

  En volgende maand hebben studies en experts uitgemaakt dat het beter is om liggend naar tv te kijken dan zittend....beter is tegen het speen...

 • Wendy Vandereyken

  Vooruit, met zijn allen naar de fitness.