Gigantische meren ontdekt onder gletsjer op Antarctica die nauwlettend in de gaten gehouden wordt

Australian Antarctic Program
Onder de massa ijs op Antarctica gaan nog steeds veel geheimen schuil. Wetenschappers vragen zich al lang af of er water of gesteente onder zit. Australische onderzoekers hebben nu voor de eerste keer een netwerk van reusachtige meren ontdekt onder de Totten-gletsjer, de grootste op het oostelijke deel van Antarctica.

De Totten-gletsjer is een van de grootste op Antarctica en heeft de omvang van een land als Frankrijk. Wetenschappers houden deze gletsjer al jaren in de gaten omdat er enorme hoeveelheden water van kunnen vrijkomen, met alle gevolgen van dien voor kustgebieden over de hele wereld. Volgens onderzoeker en gletsjerspecialist Ben Galton-Fenzi zou de gletsjer genoeg ijs bevatten om het wereldwijde zeeniveau met liefst zeven meter te doen stijgen.

In een gebied van de Totten-gletsjer van liefst 30 kilometer breed en twee kilometer dik werden nu gigantische meren ontdekt. De meren weren gedetecteerd nadat explosieven twee meter onder het ijs werden geplaatst en de wetenschappers het reflecterende geluid onderzochten. “Zo hebben we een goed beeld gekregen van wat er onder het ijs ligt”, aldus Galton-Fenzi. “We weten nu dat er water aanwezig is onder de gletsjer, dus we verwachten dat dit het eerste deel van Oost-Antarctica is dat zal veranderen in de toekomst.”

Onderzoek van cruciaal belang

De specialist zegt dat het onderzoek van cruciaal belang is. Wetenschappers proberen namelijk te voorspellen hoe het smelten van het ijs op Antarctica de oceanen wereldwijd kan veranderen. “De stroming van water in en uit deze subglaciale meren kan de snelheid bepalen waarmee het ijs de oceanen bereikt. Als er zich onder de gletsjer gesteente bevindt, zal het langzamer bewegen, maar als er water of zachte sedimenten aanwezig zijn, zal de ijsmassa sneller bewegen”, aldus de wetenschapper nog.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luk Meire

  Grootte van frankrijk, en gemiddeld misschien 1 km dik ??? Oceanen zijn ongeveer 1000 keer frankrijk Dus omgerekend 1 m in erbij in de ocean of 80 cm water Of maar ik regents een rekenfout ???

 • Jean West

  Ze zijn de boel al aan het bevuilen met hun explosieven.

 • Ibn Marouf

  Conclusie: ze weten er nog niets van! Veel geblaat maar weinig wol.

 • robrecht Peeters

  waarschijnlijk bestaat er geen zuiverder water dan dit water. Niets beter om te ontgiftenEen glas daarvan op de nuchtere maag en de urine kleurt zwart.Levens elexir….

 • Gino De Neef

  Veronderstellingen gebaseerd op wat?