Geisers op Jupitermaan Europa doen hoop op buitenaards leven toenemen

Een mozaïekbeeld van Jupiters ijsmaan Europa samengesteld uit beelden van NASAsonde Galileo.
REUTERS Een mozaïekbeeld van Jupiters ijsmaan Europa samengesteld uit beelden van NASAsonde Galileo.
Er zouden wel degelijk "jets" van waterdamp op het oppervlak van de Jupitermaan Europa zijn. Dit blijkt uit nieuwe gegevens die vandaag werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Astronomy. De hoop op leven op het hemellichaam kan daarmee weer stijgen.

De Amerikaanse sonde Galileo, die van 1995 tot 2003 het Jupiterstelsel heeft geëxploreerd, zag reeds aanwijzingen voor de aanwezigheid van een oceaan van vloeibaar water die twee keer zoveel water zou omvatten als alle oceanen op Aarde samen. Die oceaan zou onder een extreem koude en harde ijskorst liggen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zag daarop Europa als één van de meest plausibele plaatsen voor buitenaards leven in ons zonnestelsel.

Op basis van data van de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop opperden vanaf 2012 astronomen de aanwezigheid van bundels van waterdamp op de Jupitermaan.

Zonder het bestaan ervan te bewijzen doen nieuwe data van de Galileo, verkregen tijdens een overvliegen van Europa in 1997, de balans opnieuw naar die mogelijkheid overhellen. Volgens de nieuwe studie laten immers veranderingen in het magnetisch veld en plasma rondom de maan zich gemakkelijk verklaren door de aanwezigheid van "jets" van waterdamp.

Indien die geisers er effectief zijn, kunnen zij op een dag de mogelijkheid bieden om met behulp van robots stalen te nemen van het water dat zich onder de ijskorst bevindt. Zodoende is boren doorheen de ijslaag, waarvan de dikte onbekend is, niet nodig. Zo is ook onderzoek naar mogelijke tekenen van leven mogelijk.

Zowel de VS als het Europese Ruimtevaartbureau ESA plannen respectievelijk met de sondes Europa Clipper en Juice naar Europa te trekken. De verkenners zouden tussen het einde van het volgende decennium en het begin van de jaren dertig het Jupiterstelsel moeten bereiken. 

Vermoedelijke bundels van waterdamp (links onderaan) op Europa.
AFP Vermoedelijke bundels van waterdamp (links onderaan) op Europa.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Wouters

  Het mechanisme dat ervoor zorgt dat Europa niet afkoelt is zeer goed gekend en verklaard. Europa is inderdaad de beste kans om leven te vinden in ons zonnestelsel. Mars heeft mogelijk leven gekend, misschien nog steeds maar de omstandigheden zijn er na miljarden jaren fel verslechterd. Europa heeft vloeibaar warm water, dat komt nergens anders voor buiten op aarde.

 • Leo Duym

  @mich lee, je vergelijkt een kneedbare rubberen bal met een maan die bedekt is met een dikke laag ijs. De inwendige hitte kan nooit het gevolg zijn van frictie (wrijving) die de ijzige buitenmantel volgens jou ondergaat. Bovendien is er geen enkel spoor dat Europa voortdurend gekneed wordt door de aantrekkingskracht van Jupiter. Trouwens, als de aantrekkingskracht van Jupiter zo groot zou zijn, zou Europa als een vallende baksteen tegen Jupiter aanbotsen.

 • mich lee

  Leo Duym, door de enorme aantrekkingskracht van Jupiter vervormt Europa voorrdurend en dat genereerd warmte. Net zoals een rubberen bal in je hand warm wordt als je deze voortdurend samen knijpt en weer loslaat.

 • Leo Duym

  @Sobek Wessels, volledig mee eens. Wat hier spontaan en bij toeval gebeurde, moet met statistische zekerheid op één van de miljarden andere planten ook gebeurd zijn. Maar als nergens leven gevonden wordt, in welke vorm ook, dan kunnen we het niet planmatig ontstaan van leven uit dode stof naar de prullenbak verwijzen; het bewijs van een Schepper zou een feit zijn.

 • Leo Duym

  Met een diameter van 3138 kilometer is Europa iets kleiner dan onze Maan. Als er water en waterdamp aanwezig is in Europa, is dat alweer een bewijs dat de Schepping geen miljoenen jaren oud kan zijn. Tot in de kern zou Europa afgekoeld moeten zijn tot -273 °C. En een vorm van leven? Vergeet dat maar.