Geheime doorgang Brits parlement leidt naar 169 jaar oude graffiti

Een trotse Lindsay Hoyle komt de verborgen kamer in.
AFP Een trotse Lindsay Hoyle komt de verborgen kamer in.
Speaker sir Lindsay Hoyle - u weet wel, de opvolger van John ‘Orderrrr’ Bercow - kreeg de eer om als een van de eerste personen in de moderne tijd een geheime doorgang in het Britse parlement te betreden. Historici zijn verrast door de 169 jaar oude graffiti die ze aantroffen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een gedenkplaat aan de muur van Westminster Hall gaf al weg dat er ‘iets’ was, maar veel was er niet geweten over de passage. Tot historica Elizabeth Hallam-Smith tijdens haar onderzoek op een “intrigerende foto” botste van wat er zich achter de muur zou bevinden: een soort van kamer. Het bleek een 360 jaar oude doorgang te verbergen naar het House of Commons (het Lagerhuis).

De passage werd in 1660 gebouwd voor de kroning van Karel II van Engeland, om gasten toegang te verschaffen tot het banket in Westminster Hall, het gebouw naast de moderne Commons-kamer. Ook de volgende koning, Jacobus II van Engeland, maakte gebruik van de doorgang bij zijn kroning. Generaties parlementsleden en politieke notabelen - zoals de eerste Britse premier Robert Walpole - passeerden langs wat toen de hoofdingang tot het Lagerhuis was.

AFP

Tot die toegang dichtgemetseld werd en in de vergetelheid raakte. Na de Wereldoorlog II werd houten lambrisering aangebracht. Tijdens renovatiewerken in de jaren 50 werd de doorgang even herontdekt, maar ook opnieuw afgesloten. 

“Toen we de lambrisering van dichtbij bekeken, beseften we dat er een piepklein koperen sleutelgat was dat niemand eerder had opgemerkt, waarschijnlijk omdat ze dachten dat het gewoon een elektriciteitskast was”, aldus Elizabeth Hallam-Smith. Een slotenmaker slaagde erin de houten paneeldeur te openen en legde zo een kleine kamer met stenen vloer bloot, met een dichtgemetselde deur aan de andere muur. Ze ontdekten de originele scharnieren van twee houten deuren van 3,5 m hoog, die uitkwamen in Westminster Hall.

Een van de metsers had een nota in potlood achtergelaten op de muur met de tekst: “Deze kamer werd afgesloten door Tom Porter, die dol was op Ould Ale”.

Lindsey Hoyle neemt een kijkje in de kamer met de doorgang.
AFP Lindsey Hoyle neemt een kijkje in de kamer met de doorgang.

Een ander stukje graffiti las: “Deze metselaars werden gebruikt om deze bossen te vernieuwen... 11 augustus 1851, echte democraten”, verwijzend naar wie het klooster 169 jaar geleden renoveerden na de brand van 1834.

De spreker van het Lagerhuis, Sir Lindsay Hoyle, mocht als eerste hoogwaardigheidsbekleder de gang bezoeken. Hij noemde het “een deel van onze parlementaire geschiedenis”.

Historicus Mark Collins zei dat hij met zijn collega’s op wolkjes loopt sinds de ontdekking.

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.