Gedeeltelijke maansverduistering weer voorbij

EPA
Boven ons land was deze nacht een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het leek daarbij net of er een flinke hap uit de maan was genomen. De maansverduistering viel toevallig precies samen met de vijftigste verjaardag van de historische vlucht naar de maan van Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in 1969.

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt dan even geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

De maan kwam om 21.48 uur op. Toen was de beginfase van de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt was rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, scheen de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.

Jens Buettner/dpa-Zentralbild/dp

“Verduistering in zeer groot gebied zichtbaar”

De maansverduistering was, in tegenstelling tot de zonsverduistering vorige week, in een zeer groot gebied zichtbaar. Volkssterrenwacht Urania in Hove voorspelde vooraf dat op elke plek waar de maan boven de horizon staat, men zou kunnen genieten van het verschijnsel.

Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen signaleerde echter ook een "maar": in de zomer staat de volle maan héél laag boven de Belgische horizon. Dat werd dan ook de moeilijkste factor bij het waarnemen: een vrij uitzicht op het zuidoosten en zuiden was een "must" want op het tijdstip van maximale verduistering stond de maan slechts 10 graden boven de horizon. Het begin van de eclips was nagenoeg niet zichtbaar, want toen stodn de maan zelfs maar één schamele graad boven de horizon.

De maansverduistering zoals hij te zien was in Montevideo, Uruguay.
EPA De maansverduistering zoals hij te zien was in Montevideo, Uruguay.
De maansverduistering gezien vanuit Berlijn.
EPA De maansverduistering gezien vanuit Berlijn.
De maansverduistering zoals gezien vanuit Damascus, Syrië.
EPA De maansverduistering zoals gezien vanuit Damascus, Syrië.
REUTERS
De maan zoals hij vanavond in Berlijn te zien was rond 22 uur.
REUTERS De maan zoals hij vanavond in Berlijn te zien was rond 22 uur.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frakke Nuyts

  Als ik in die tijd de radio-en videosignalen rechtstrreeks van op de Maan ontving met een schotel,van wie was dat dan,van U mijnheer Stahl ?

 • Bob Fréson

  Wel Marc, het is heel simpel waarom ze daar niet meer naartoe zijn gegaan. Wel, der is daar niks te rapen om rijk van te worden. Moest het daar vol goud liggen, dan waren ze zeker al minstens 50 keer terug gegaan.

 • Arthur Westerman

  Als je anno 2019 nog durft te beweren dat er nooit mensen op de maan zijn geweest, dan moet je wel heel hard op je hoofd gevallen zijn als kind...

 • Mark Deckers

  @John Stahl: er zijn helemaal geen "bewijzen" dat de maanlandingen niet zouden hebben plaatsgevonden, enkel wat flauwe en te weerleggen complottheorieën. Altijd dezelfde, en altijd met dezelfde fouten...

 • Marc Verkest

  In Turkije was er ook een hap uit.