Fysica op zijn kop? Mogelijk nieuw elementair deeltje ontdekt

(Illustratiefoto)
Photonews (Illustratiefoto)
Er zijn geruchten dat in de VS een nieuw elementair deeltje is gevonden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Indien dit klopt, staat de deeltjesfysica mogelijk op zijn kop, en hebben kosmologen ook weer extra voer om aan het nadenken te slaan.

De deeltjesfysica is nog steeds niet bekomen van de fenomenale vondst in 2012 van een deeltje waarvan het bestaan in 1964 was geopperd door de Schot Peter Higgs, en de Belgen François Englert en Robert Brout. Het higgsbosondeeltje, dat alle andere deeltjes hun massa geeft en het sluitstuk vormt van het Standaardmodel omtrent het wezen van de materie.

Higgsboson 

Wetenschappers zijn nog steeds bezig de mysteries van higgsboson te ontrafelen, maar kijken ook reeds uit naar een presentatie morgen in Heidelberg. Er doen immers geruchten de ronde dat er in het Fermilab in de VS ook aanwijzingen van het bestaan van een verondersteld deeltje zijn gevonden: het steriele neutrino. Neutrino's, die geen elektrische lading hebben, interacteren slechts zeer zwak met andere elementaire deeltjes, waardoor ze ook de bijnaam "spookdeeltjes" kregen. Zij kunnen ook oscilleren - lees "van gedaante wisselen" - in drie verschillende vormen, of in het jargon "smaken": het elektron-neutrino, het muon-neutrino en het tau-neutrino.

Maar er is ook een vierde smaak geopperd: het steriele neutrino. De drie bestaande neutrino's interacteren enkel via de zwakke kernkracht (een van de fundamentele krachten in het universum) en gravitatie. Het steriele neutrino zou primair met gravitatie interacteren.

Nieuwe theorie nodig

Natuurkundigen van het MiniBooNe-experiment in het Fermilab hebben nu een anomalie bevestigd in experimenten die bedoeld waren om neutrino-oscillaties te onderzoeken. En die anomalie zou te verklaren zijn door het bestaan van een vierde neutrino, het steriele neutrino. De gevolgen zijn zeer groot. Het Standaardmodel volstaat immers niet meer om alles te verklaren, en er is nieuwe theorie nodig.

Het deeltje kan ook een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de kosmos, en kan een verklaring vormen voor de mysterieuze donkere materie in het universum. De steriele neutrino's zijn dan kandidaat-deeltjes van de donkere materie.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Otte

  Zoet,zuur,zout en bitter. Kennen we allemaal. Niemand kent de smaak umami..... dus brengen we dat even op de markt. Eveneens een nieuw deeltje en de wereld heeft weer iets nieuws. Blablabla

 • Leo Duym

  Louis Smeekens zegt: Leo Duym, u begrijpt er blijkbaar niet zoveel van, wat ik wel kan begrijpen. - Tja, bescheiden is LS niet bepaald. -- LS zegt: Het zoeken naar antwoorden, zelfs al brengt ieder antwoord 1000 nieuwe vragen. Het is net als een postzegelverzamelaar die nog net een nieuw exemplaar zoekt. – Waar die vergelijking op slaat is me een raadsel.

 • oswald billiet

  Zou de filosoof Anselmus dan toch gelijk gehad hebben met zijn onthologische bewijs van het bestaan van God? Want er ontstaan steeds nieuwe "gods"deeltjes die de wetenschap schaakmat zet.

 • Louis Smeekens

  Leo Duym, u begrijpt er blijkbaar niet zoveel van, wat ik wel kan begrijpen. Het is nu eenmaal zo dat, eens je in de subatomaire wereld duikt, zelfs wetenschappers het niet meer zo goed weten. En net dit maakt wetenschap interessant. Het zoeken naar antwoorden, zelfs al brengt ieder antwoord 1000 nieuwe vragen. Het is net als een postzegelverzamelaar die nog net een nieuw exemplaar zoekt.

 • Gaston Batsleer

  Dank aan allen die hier een lans breken voor de wetenschap. Inderdaad, dit kost een hoop geld, maar dankzij die mensen die dagelijks onderzoek doen en proberen in welke discipline dan ook (exact, medisch, maatschappelijk) oplossingen te bedenken voor problemen: chapeau. Nog altijd beter dan politieke leiders die toeteren en veel lucht verkopen.